-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVilele lui Nicolae Ceausescu - istorie

Vilele lui Nicolae Ceausescu – istorie

Dupa revolutia din decembrie 1989, toata lumea a vorbit de vilele tovarasului Nicolae Ceausescu, zonele unde sunt amplasate, structura de rezistenta a constructiilor si, nu in ultimul rând, de luxul in care presedintele Republicii Socialiste România isi petrecea clipele libere.


Multi oameni poate inca nu stiu ca, de fapt, in multe dintre vestitele vile ale lui Ceausescu, acesta nici macar nu a dormit o noapte.


In Mehedinti, dictatorul a avut trei vile, dar doar in una ii placea sa-si petreaca timpul liber sau sa intâlneasca diverse personalitati.


La Drobeta Turnu Severin, au existat din anul 1977 pâna la revolutie trei case de oaspeti. Nicolae Ceausescu a dat ordin ca imobilul in care in anul 1977 se afla un muzeu sa fie transformat in casa prezidentiala. El a dat ordin ca si casa de oaspeti care se afla in fata Tribunalului din Turnu Severin sa fie amenajata pentru ca presedintele Republicii Iugoslavia, Iosif Broz Tito, urma sa faca o vizita de lucru in România. Doar atunci doua dintre casele de la Drobeta Turnu Severin au fost folosite de Ceausescu timp de câteva ore. Acesta s-a cazat la casa prezidentiala si s-a intâlnit cu presedintele Tito la vila din fata tribunalului. Tot atunci, Ceausescu a dat ordin ca la zece kilometri de Turnu Severin, in localitatea Gura Vaii, sa se costruiasca urgent o casa de oaspeti, deoarece zgomotul produs de severineni il deranja si nu se putea odihni.


„La Gura Vaii, tovarasului Ceausescu i-a placut foarte mult, aici venea de cel putin cinci ori pe an. Se plimba prin curte de unde privea Dunarea si barajul de la Portile de Fier 1. De multe ori mergea la vânatoare singur si impusca iepuri. Tovarasa Elena nu mergea la plimbare. Se multumea sa se odihneasca in una din camerele de oaspeti“, isi aminteste Ion Ilarie, unul din ingrijitorii casei de oaspeti din timpul vizitelor lui Ceausescu.


Casa de oaspeti de la Gura Vaii a fost pastrata de Consiliul Judetean Mehedinti pentru protocol, se mai fac si nunti acolo si de multe ori sunt cazati oficiali care se afla in vizita prin judet.


In unul din imobilele folosite de Ceausescu functioneaza un muzeu de arta, iar o vila a fost scoasa la vânzare de persoanele care au revendicat-o dupa revolutie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS