Bolnavii de cancer din Craiova vor putea fi tratati, incepând cu 2006, cu un aparat ultraperformant de provenienta olandeza. Este vorba de acceleratorul liniar de particule care va functiona la Clinica de Radiologie si Oncologie a Spitalului de Urgenta.
Pregatirile pentru darea in functiune a acceleratorului liniar de particule de la Spitalul de Urgenta din Craiova au intrat in linie dreapta. Unitatea sanitara craioveana va fi a patra din tara, dupa Bucuresti, Târgu Mures si Iasi, care utilizeaza acest aparat performant, folosit numai pentru bolnavii de cancer. Cu ajutorul acceleratorului, tumorile vor fi distruse prin iradiere controlata, iar bolnavul are avantajul ca este supus mai putin radiatiilor.
Acceleratorul de particule a fost achizitionat pentru spitalul craiovean de catre Ministerul Sanatatii contra sumei de doua milioane de dolari. „Aparatul este functional in momentul de fata. S-au facut probe cu el si nu sunt probleme. Singurul lucru care ne tine in loc sunt aprobarile din partea Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), unde noi am facut toate demersurile necesare. Cadrele medicale care vor folosi acest accelerator au fost instruite, racordarea electrica la linia de inalta tensiune a fost facuta, spatiul in care va functiona a fost finisat. Cu siguranta, la inceputul anului 2006, Clinica de Oncologie va lucra cu acest aparat ultraperformant“, a declarat Petre Iordache, director adjunct al Spitalului de Urgenta Craiova.
Dispare „bomba“ cu cobalt
Acceleratorul de particule va inlocui vechiul aparat rusesc Cobaltron, construit in perioada anilor ’50, care foloseste raze X, de mica energie, riscul de iradiere a bolnavilor fiind ridicat. Din aceasta cauza, cadrele medicale l-au denumit „bomba“ cu cobalt. Acceleratorul de particule are o poveste mai lunga. Achizitionat in urma cu patru ani cu bani de la Banca Mondiala, acesta nu a fost folosit pâna acum din lipsa unui spatiu adecvat si din cauza dezinteresului manifestat de conducerea spitalului. Abia anul trecut, Casa de Asigurari de Sanatate a alocat unitatii sanitare craiovene 12 miliarde de lei pentru amenajarea unei cladiri in care sa functioneze acceleratorul. Instalarea a fost finalizata zilele trecute, insa lipseste doar autorizatia radiologica din partea CNCAN.