6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFinantele il „colinda“ pe Dinel

Finantele il „colinda“ pe Dinel

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj ii face un „cadou“ de Sarbatori lui Dinel Staicu si ii scoate la licitatie in prag de Anul Nou abatoarele de la Podari si Mofleni si Frigoriferul din Craiova, toate bunurile fiind evaluate de finantisti la peste 100 de miliarde de lei fara TVA.


Dupa controale care au durat câteva luni, inspectorii fiscului s-au decis sa scoata la vânzare mai multe bunuri apartinând SC Carnexpod SA Podari, controlata de omul de afaceri Dinel Staicu. Data licitatiei: 30 decembrie, cu doar o zi inainte de ajunul Anului Nou, când posibilii cumparatori sunt plecati deja in concediu. Valoarea ansamblurilor de bunuri imobile, cum sunt denumite in anuntul de licitatie, se ridica la 113 miliarde de lei vechi, aproximativ trei milioane de euro, suma importanta chiar si pentru afaceristii cu dare de mâna. Comparativ cu valoarea de piata si tinând cont de faptul ca, pe lânga cladiri, finantele scot la vânzare si zeci de mii de metri patrati de teren, o parte aflându-se in intravilanul Craiovei, pretul cerut de DGFP pare simbolic. Finantele ar putea avea totusi o scuza. Toate bunurile scoase la licitatie sunt ori ipotecate, ori inchiriate, ceea ce ar putea crea probleme cumparatorului.


Ce vând finantele


Abatorul Podari a fost scos la licitatie pentru suma de 36 de miliarde de lei, iar printre bunurile care fac obiectul vânzarii se gasesc crematoriul pentru animale, fabrica de faina furajera, corpul principal de productie, fabrica de cutii ambutisate, grajdul animalelor sau instalatia automata pentru fabricarea de sticla in PET. La acestea se adauga 6,8 hectare de teren situat in intravilanul comunei Podari. Urmatorul pe lista finantelor, abatorul Mofleni, este evaluat de DGFP la aproape 11 miliarde de lei, desi acesta are o suprafata de teren intravilan de peste 22.000 de metri patrati. Cea mai valoroasa „piesa“ pe care vor sa o vânda finantele este insa Frigoriferul Craiova, pe care statul intentioneaza sa obtina cel putin 67 de miliarde de lei, adica mai putin de doua milioane de euro. Depozitele frigorifice si celelalte cladiri se intind pe o suprafata de 21.000 de metri patrati, numai pe teren finantele putând sa-si recupereze mare parte din creante. Intrebat de GdS daca suma la care au fost evaluate bunurile nu i se pare mica, directorul Administratiei Finantelor Publice Comunale 1 Craiova (AFP), Sorin Cojoaca, a declarat ca rapoartele de evaluare au fost intocmite de firme agreate de DGFP. „Nu pot sa comentez suma evaluata. Sunt sase, sapte evaluatori agreati de DGFP. Asta e pretul pietei. Problema cu aceste bunuri este ca sunt ipotecate in favoarea bancilor, iar cumparatorul va trebui sa plateasca o data pretul lor, iar apoi suma datorata bancilor. Daca as lucra in domeniul privat, eu as astepta a treia licitatie, când pretul scade cu 50%, iar cu banii economisiti astfel as plati banca“, a precizat directorul AFP Craiova, care s-a declarat circumspect in privinta succesului din prima al licitatiei. Acesta a motivat alegerea termenului de 30 decembrie ca fiind o chestiune de imagine. „Avem licitatii si pe 28 decembrie. Pe 30 ce are?“, a mai spus Cojoaca.


Datorii acumulate de altii


Conform declaratiilor directorului AFP, datoriile pe care fiscul incearca sa le recupereze de la Carnexpod Podari depasesc o suta de miliarde de lei. Restantele de plata stabilite in urma controalelor inspectorilor nu provin de la Carnexpod, ci de la alte trei sau patru societati având aceiasi actionari care ar fi facut schimb de bani intre ele, situatie confirmata si de site-ul Ministerului Finantelor, unde societatea figureaza cu datorii catre stat de doar câteva zeci de milioane de lei vechi. „Datoria nu este a Carnexpod. E vorba despre raspunderea in solidar pe alte firme care au facut schimb de bani intre ele. Firmele in cauza au sediu in Craiova, dar bunurile le au in comune. Am organizat licitatie publica, deoarece nu exista hotarâre de suspendare a acesteia din partea instantei“, a precizat Cojoaca. Chiar daca nu s-a opus licitatiei, Carnexpod a contestat datoriile stabilite in timpul controlului. Contactat telefonic de GdS, Dinel Staicu a transmis prin intermediul secretarei sale ca nu doreste sa-si faca public punctul de vedere si ca nu mai da declaratii presei.


Carnexpod, detinuta de 32 de asociatii


Numele Carnexpod a fost des vehiculat in presa, cel mai adesea in cazul falimentului Bancii Internationale a Religiilor. Societatea a fost infiintata in 1991 in Craiova, dar ulterior a fost radiata, actionarii punând in 2000 bazele altei firme cu aceeasi denumire, de aceasta data cu sediul in Podari. Cele doua abatoare de la Podari si Mofleni, impreuna cu Frigoriferul, au figurat pâna in septembrie 2005 ca sucursale ale Carnexpod, fiind radiate in grup. In prezent, societatea ii are printre actionari, cel putin in acte, pe fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, si pe Carmen Ioana Popescu, unul dintre oamenii de incredere ai lui Staicu. Actionar majoritar, cu peste 99% din actiuni, este insa FPP Oltenia SA, societate detinuta in comun de 32 de asociatii printre care Doremi, Solemi, Asociatia Proprietarilor Imobilelor Distruse, Atletic, Poetica, Medium, iar lista poate continua. Majoritatea au aceeasi adresa. Pe lista actionarilor figureaza si Carnexpod sau Asociatia Crestin Catolic-Ortodoxa, aceasta din urma fiind actionarul majoritar cu 36% din capitalul social. Administratorul este tot o firma, Bursa de Jucatori SA, care la rândul ei este detinuta in proportie de 90% de FPP Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS