21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDefileul Jiului - blocat de 2.000 de tone de grohotis, stânci si copaci

Defileul Jiului – blocat de 2.000 de tone de grohotis, stânci si copaci

Defileul Jiului a fost blocat ieri pe teritoriul judetului Gorj de o avalansa de stânci si grohotis, sute de masini si mii de persoane ramânând blocate in trafic.


O avalansa cu peste 2.000 de tone de grohotis, bucati de stânca si trunchiuri de copaci s-a produs ieri, la prânz, pe Defileul Jiului, la 36 de kilometri de Târgu Jiu, in punctul numit Cârligul intors. O portiune de versant s-a desprins din munte cu putin inainte de ora 12.00 si a blocat drumul european care face legatura cu judetul Hunedoara. Gramada de pamânt, stânci si trunchiuri de copaci depasea patru-cinci metri in inaltime, utilajele de la Drumuri Nationale intervenind cu greutate pentru a debloca soseaua. Actiunea de eliberare a carosabilului s-a derulat cu dificultate si din cauza faptului ca o stânca foarte mare, dar si o cantitate impresionanta de pamânt apasau asupra grohotisului ajuns deja in strada. In jurul orei 13.30, stânca s-a desprins si s-a rostogolit pâna in râul Jiu, aflat in imediata apropiere a drumului.


Fara victime…


Din fericire, la ora la care s-a petrecut evenimentul, nici un autoturism si nici o persoana nu se aflau in zona. Cu toate acestea, câteva sute de masini au ramas blocate de o parte si de alta a locului unde se afla gramada de grohotis. Coloana de autoturisme, autocare si tiruri ajunsese sa se intinda pe o lungime de peste patru kilometri, mii de persoane fiind in imposibilitatea de a ajunge acolo unde isi propusesera. 20 de tiruri apartinând unei firme de bauturi racoritoare au fost nevoite sa se intoarca din drum si sa foloseasca o ruta ocolitoare.


De asemenea, soferii autocarelor care transportau calatori spre Banat si Ardeal nu stiau ce decizie sa ia pentru a ajunge la destinatie. „Stam de câteva ore si nu stim daca vom reusi sa trecem dincolo. O sa avem intârzieri foarte mari si o sa fie dat peste cap programul curselor. Nu mai vorbim de pierderi, mai ales pentru cei care transporta marfa. Zona este foarte periculoasa si ma bucur ca nu am apucat sa trec pe acolo, când au alunecat stâncile“, a declarat unul dintre soferii blocati in trafic.


Zona de risc ridicat


Ion Dina, directorul filialei judetene a Agentiei Drumurilor Nationale, a coordonat operatiunile de evacuare a pamântului si a stâncilor de pe sosea. „Speram ca in sase ore sa il deblocam si sa redam partial drumul circulatiei. Este foarte periculos sa se mai circule prin aceasta zona, intrucât exista riscul sa se repete fenomenul. Avem de-a face cu o cadere de grohotis de peste 2.000 de tone si este posibil sa mai vina, de sus, de pe versant. Zona nu este deloc stabila, din cauza numeroaselor pâraie care curg. Apa isi face loc si disloca bucati de stânca si mult pamânt“, a declarat Dina. Acesta a precizat ca variantele pentru un sofer care vrea sa ajunga in Hunedoara sau in Timis sunt prin Mehedinti, lucru ce inseamna un ocol de 150-200 de kilometri. Pentru a vedea cum evolueaza situatia, ieri dupa-amiaza s-a deplasat in Defileul Jiului si prefectul de Gorj, insotit de presedintele consiliului judetean. Astazi, drumarii vor incerca sa consolideze baza versantului si sa elimine bucatile de stânca ce ar putea pune in pericol traficul rutier si viata celor care trec prin zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS