9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMosie pe chitante false in Banie

Mosie pe chitante false in Banie

Un cumparator de teren in Craiova a fost batut la actele de proprietate de o sentinta judecatoreasca intemeiata pe doua declaratii nereale.


Dintre doua acte de proprietate pe un teren din strada Pascani a fost apreciata de instanta de judecata „perfect valabila“ o sentinta civila incheiata pe baza unor chitante considerate false mai apoi de procurori. Ilie Moldoveanu a cumparat 420 mp de pamânt in strada Pascani, nr. 22, de la o craioveanca improprietarita prin ordin al prefectului in 2001. Inarmat cu actele si cu gânduri de construit, Moldoveanu s-a dus, la câteva zile, la proaspata mosie, unde a avut surpriza sa gaseasca echipe de lucru tocmite de altcineva. Abia atunci a aflat ca terenul apartine si familiei Vaduva, tata si fiica, din Craiova, detinatorii unei sentinte civile definitive si irevocabile care le consfinteste dreptul de proprietate asupra pamântului. Ce s-a descoperit mai târziu este ca acea sentinta – 17.293, din septembrie 2000 – tinuse cont de doua chitante de mâna despre care procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova admit ca sunt false, prin Ordonanta nr. 3.789, din aprilie 2005. „Am introdus obiectiuni in instante cu privire la aceste falsuri inca din 2002, am sesizat si Parchetul in 2004, la fel am sesizat si Primaria Craiova, sa suspende constructia lui Vaduva, insa nimeni nu a facut nimic. In plus, desi am solicitat inca din 2002 o expertiza a documentelor in care i s-a stabilit lui Vaduva dreptul de proprietate, expertii nu au tinut cont si de chitantele false“, se plânge Ilie Moldoveanu.


Putere de lucru judecat


Instantele au comparat, la fiecare judecata, cele doua titluri – sentinta civila a lui Vaduva si contractul de vânzare-cumparare al lui Moldoveanu – ajungând la concluzia ca terenurile, intr-adevar, se suprapun, inscrisurile lui Moldoveanu demonstreaza buna credinta atât a acestuia, in calitate de cumparator, cât si a vânzatorului, pus in posesie de Prefectura Dolj, dar lucrurile ramân ca inainte. La data emiterii ordinului prefectului, in aprilie 2001, familia Vaduva isi intabulase dreptul de proprietate in cartea funciara, asadar titlul acesteia era mai vechi. Reprezentantii Prefecturii Dolj sustin ca acel ordin fusese de fapt emis pentru strada Penes Curcanul nr. 38 (suprafata apartinând teoretic Consiliului Local Municipal), care s-a desfiintat in acelasi an, devenind, potrivit actualului nomenclator stradal, Pascani nr. 22. Ei nu aveau, asadar, cum sa stie ca, practic, terenul pentru care s-a semnat un document oficial de punere in posesie este intabulat de altcineva, sub o alta adresa. In plus, potrivit magistratilor Judecatoriei Craiova, „pârâta (Maria Vaduva, devenita intre timp unica proprietara) si-a exercitat si o posesie mult mai bine caracterizata, instanta considerând actiunea in revendicare formulata de reclamanti (familia Moldoveanu – n.r.) ca nefondata“. Ulterior, Tribunalul Dolj solicita alta expertiza, in urma obiectiunilor introduse de Moldoveanu referitor la cele doua chitante, insa concluzia expertului este ca semnatarii acestora (Vasile Gurlea si Gheorghita Smarandache, de la care familia Vaduva cumparase terenul in 1974 si 1975) au fost cu adevarat proprietari, ei fiind mentionati in niste procese-verbale de demolare a imobilelor din strada Pascani, numerele 22, 24, 26. Curtea de Apel Craiova intareste deciziile instantelor inferioare, nu considera necesara alta expertiza, iar Ilie Moldoveanu ramâne cu consolarea unui lucru dovedit si a contractului legal recunoscut.


Primaria si Parchetul, spectatori


Celelalte doua institutii implicate indirect in acest caz – Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova si Primaria Craiova – au propriile puncte de vedere. Astfel, procurorul Daniel Burca arata ca ancheta a condus la concluzia ca Vasile Gurlea si Gheorghita Smarandache nu au detinut niciodata teren in strada Pascani, nr. 22, datele de identitate existente pe cele doua chitante sub semnatura privata nu le apartin celor doi vânzatori, asadar chitantele sunt false. Procurorul nu dispune insa decât o amenda administrativa pentru Vasile Gurlea (vânzator) si Maria Vaduva (cumparator) si scoaterea de sub urmarirea penala a acestora pentru infractiunea de fals in declaratii. Reprezentantii Primariei Craiova au confirmat ca Gurlea si Smarandache nu au detinut niciodata teren in strada Pascani, nr. 22 si ca, desi nu e problema administratiei, au dispus sistarea lucrarilor pâna la clarificarea regimului juridic al terenului. La adresa din Pascani, nr. 22 ne intâmpina de fiecare data ginerele lui Gheorghe Vaduva, care refuza orice comentariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS