6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePadurile retrocedate, jefuite „strict confidential“

Padurile retrocedate, jefuite „strict confidential“

Cu toate ca Legea nr. 1/2000 prevede clar ca terenurile forestiere care apartin obstilor de mosneni nu pot fi instrainate nici de obsti, nici de mosneni ca persoane fizice, un tur-operator din Craiova a incheiat deja contracte oneroase pentru „reconstituirea dreptului de proprietate in totalitate“, urmând gasirea cumparatorilor.


„Contractele“ de prestari servicii” sunt astfel incheiate incât, daca mosnenii realizeaza ilegalitatea savârsita si vor sa se retraga sau sa anunte autoritatile, nu pot face acest lucru din cauza unei clauze de confidentialitate sau a penalitatilor percepute (3,5 la suta pe zi).


Alte contracte oneroase, de data aceasta incheiate cu mosneni, nu cu obstile de mosneni (asa cum am scris in articolul „Sute de mii de hectare disparute de pe harta retrocedarilor“), au fost incheiate de o firma din Craiova, al carei director general este, conform contractului de prestari servicii, Mircea Basaraba.


Potrivit informatiilor furnizate de presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din România, Bogdan Tudor, modul de operare al acestuia este bine pus la punct, bazat pe o adevarata filiera cu raza de actiune in judetele Vâlcea, Gorj, Timisoara, Mures si chiar Iasi.


„Primul pas facut de cei care vor sa intre ilegal in posesia terenurilor forestiere este de a localiza mosnenii care au titluri de proprietate pe suprafete mari sau sunt pe cale sa le obtina. Oamenii sunt contactati si convinsi ca pot fi scosi din obste, chiar daca acest lucru este ilegal. Li se spune ca vor fi scosi din indiviziune, iar terenurile cu pricina vor fi vândute imediat pentru ca ei cunosc deja câtiva posibili cumparatori. Toata afacerea se desfasoara cu ajutorul unor ingineri silvici sau fosti/actuali sefi ai Ocoalelor Silvice“, a spus Bogdan Tudor, precizând ca, din documentele pe care le detine, reiese ca sunt incheiate precontracte de vânzare-cumparare si cu potentialii cumparatori. „Comisionul perceput cumparatorilor este cuprins intre unu si trei la suta din valoarea terenului“, a declarat presedintele Asociatiei, sustinând ca proprietarilor de drept li se percep comisioane de 10 la suta, plus penalitati.


Obiectul contractului


Potrivit documentelor in posesia carora ne aflam, la data de 4 aprilie 2005, SC Consult Turist Company SRL, judetul Dolj, reprezentata prin directorul general Mircea Basaraba, a incheiat un contract de prestari servicii (Nr. 1) cu o persoana fizica al carei teren forestier este cuprins intr-o obste de mosneni (din cauza clauzei de confidentialitate prevazute in contract ne cerem scuze ca nu-i putem divulga numele).


Societatea, cu sediul declarat la Ministerul Finantelor in strada Maramures nr. 5, Craiova, desi, conform Contractului de prestari servicii, ar functiona pe strada Ion Maiorescu nr. 7, bl. 2, ap. 1, este inregistrata sub numarul J 16/324/2002, Codul unic fiind 14581680.


Obiectul contractului este „reconstituirea in totalitate a drepturilor de proprietate privind terenurile cu vegetatie forestiera si goluri alpine, rezultate in baza certificatului de mostenitor nr. 116 din 27.06.2001, pâna la obtinerea titlului sau titlurilor de proprietate“ si „gasirea de cumparatori si asistenta in vânzarea terenurilor reconstituite“. „Realizarea obiectului contractului se va face pe baza procurii speciale autentificata cu nr. 871 din 4 aprilie 2005, prin care este imputernicit domnul Basaraba Mircea“, se mai stipuleaza la art. 2 din contract.


Suprafata care face obiectul contractului este, potrivit presedintelui APPR, de 150 de hectare.


4.000 de euro/ha de padure daca nu vrea sa mai vânda terenul…


In ceea ce priveste pretul, mentionat in Anexa 1, acesta este definit ca fiind „obligatia beneficiarului de a-i plati prestatorului (Mircea Basaraba – n.n.) pentru serviciile sale, suma echivalenta cu un procent de zece la suta din sumele incasate in urma vânzarii terenurilor reconstituite, conform obiectului contractului“.


„Suma va fi achitata prin virament, in contul prestatorului nr. IBAN: RO 45 BRMA 0170017709400000 Banca Româneasca Craiova. In cazul in care beneficiarul nu mai vrea sa vânda terenurile pentru care prestatorul i-a obtinut titlurile de proprietate, se aplica prevederile art. 18, stabilindu-se urmatoarele preturi pentru penalitati: 1 ha de padure echivalentul a 4.000 de euro, iar 1 ha gol alpin echivalentul a 80 de euro, penalitati ce vor fi calculate incepând cu a 31-a zi din momentul obtinerii fiecarui titlu de proprietate“, se arata in Anexa.


… si 3,5 la suta/zi daca nu plateste la timp


Potrivit articolului invocat (art. 18 – „Penalitati, daune-interese“), in cazul in care beneficiarul nu onoreaza clauzele contractuale prevazute la art. 14.1 si 14.2 (care prevad obligatia acestuia de a achita integral pretul contractului in termen de cinci zile lucratoare de la data intrarii in contul beneficiarului a sumelor rezultate in urma vânzarii terenurilor, respectiv plata serviciilor in termen de trei zile lucratoare de la expirarea perioadei prevazute la clauza precedenta), „acesta are obligatia de a plati ca penalitati o suma echivalenta cu o cota procentuala din plata neefectuata“. „Penalitatile vor fi de 3,5 la suta din totalul valorii contractului, pentru fiecare zi de intârziere, pâna la indeplinirea efectiva a obligatiilor“, se mentioneaza in incheierea art. 18 din contract. Un simplu calcul arata ca, in mai putin de o luna de la vânzarea terenului forestier, in speta 25 de zile, „prestatorul“ poate intra in posesia terenului…


Clauza de confidentialitate


Asa cum am scris deja, in cazul in care proprietarul de drept al terenului forestier se razgândeste si nu mai vrea sa vânda, nu poate face acest lucru, fie din cauza penalitatilor, fie din a clauzelor de confidentialitate.


Conform art. 8 din contract, intitulat „Caracterul confidential al contractului“, „o parte contractanta nu are dreptul, fara acordul scris al celeilalte parti, de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terte parti, in afara persoanelor implicate in indeplinirea contractului“. „Dezvaluirea oricarei informatii fata de persoanele implicate in indeplinirea contractului se va face confidential si se va extinde numai asupra acelor informatii necesare in vederea indeplinirii contractului“, sustine clauza.


Controlul Autoritatii de Restituire a Proprietatilor


Contactat telefonic, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, subsecretarul de stat Theodor Nicolescu, a informat ca se desfasoara controale la nivel national pentru verificarea tuturor contractelor oneroase incheiate cu obstile de mosneni sau cu mosnenii ca persoane fizice. „Controlul a fost demarat in urma cu o saptamâna, in urma documentelor pe care le-am primit de la Asociatia Proprietarilor de Paduri din România. Inca avem echipe in Gorj si Hunedoara, dar controale se desfasoara in toate zonele unde se afla composesorate sau obsti de mosneni. Vom strânge date si informatii si, in cazul in care vom constata ca s-a incalcat legislatia in vigoare, vom sesiza Parchetul General. Deocamdata, am avut intâlniri cu proprietarii de terenuri agricole si forestiere pentru a-i informa si preveni in legatura cu existenta acestor contracte ilegale“, a declarat ieri vicepresedintele Theodor Nicolescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS