Ministrul mediului, Sulfina Barbu, si comandantul IGSU, generalul Vladimir Secara, si-au dat acordul pentru crearea bresei.
Apa in lacul Potelu continua sa creasca. In ultimele zile, conform calculelor efectuate de specialisti, ritmul de crestere a fost de un centimetru pe ora. Asa se face ca, desi estimarile erau destul de optimiste, in sensul ca, desi a provocat pagube de zeci de miliarde la Corias, Dunarea nu va afecta nici o localitate de pe raza judetului, cresterile din ultimele zile au schimbat radical situatia. Si au determinat autoritatile sa se gândeasca la tot ce este mai rau, dupa ce apa a ajuns la barajul de saci de la Ianca si l-a „sarit“ pe cel de la Celei. In aceasta situatie, singura solutie pentru oprirea cresterii apei in lac este crearea unei brese in digul de aparare, prin care apa sa se scurga inapoi in Dunare. Aceasta propunere a venit dupa ce masuratorile hidrologilor au aratat ca nivelul Dunarii a coborât sub nivelul apei din balta Potelu.
Pentru a da unda verde unei operatiuni pe cât de riscante, pe atât de necesare, ieri au sosit la Corabia ministrul mediului si apelor, Sulfina Barbu, si comandantul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), generalul Vladimir Secara.
Mai multe localitati si un drum national, in pericol
Estimarile specialistilor de la Ape, conform carora, in cazul inundarii fostului lac Potelu, pagubele se vor rezuma la distrugerea culturilor si a pasunilor pe o suprafata de câteva mii de hectare, au fost spulberate de ritmul de crestere al Dunarii. 15, 17, 20 de centimetri pe zi si barajul de saci de la Ianca, cel care era considerat intangibil cu o saptamâna inainte, va face, in cel mai scurt timp, cunostinta cu apele umflate. Desi s-a vorbit, in cazul lacului, de o crestere maxima de 40 cm fata de nivelul Dunarii, situatia s-a schimbat in doar câteva ore. Aceiasi specialisti, despre care prefectul Octavian Popescu a spus ca n-au informat niciodata prefectura in legatura cu posibilitatile reale de crestere a apei, au spus ieri ca nivelul apei din lacul Potelu poate depasi cu peste un metru si jumatate nivelul Dunarii. In acest caz, câteva zeci de case din comuna Ianca, alte câteva sute din comunele doljene, dar si Drumul National 54 A sunt in mare pericol. Singura solutie, la aceasta ora, este o bresa in digul de aparare, care urmeaza sa fie facuta astazi, la doar câtiva kilometri in amonte de orasul Corabia. Desi crearea acestei brese a suscitat numeroase comentarii, toata lumea a fost la final de acord ca e singura solutie ca presiunea pe digurile de la Ianca si de la Celei sa scada.
„Ne gândim in primul rând la oameni“
Sosita ieri, in jurul prânzului, la Corabia, pentru o evaluare a situatiei la fata locului, Sulfina Barbu, ministrul mediului si apelor, s-a declarat de acord cu crearea bresei in digul de aparare. Cu o singura conditie, nivelul lacului Potelu sa fie cu cel putin 30 de centimetri mai ridicat decât cel al Dunarii. Altfel, s-ar risca enorm, o eventuala crestere a cotelor Dunarii facând ca apa sa se intoarca in lac. „Am discutat, la sediul Primariei Corabia, alaturi de membrii Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta, toate solutiile pe care le putem lua in calcul. Iar propunerea cu bresa in digul de protectie mi se pare in regula. Conform masuratorilor, exista doua puncte mai joase in configuratia digului, unde s-ar putea crea bresele. Totul e ca nivelul apei din lac sa fie peste cel al Dunarii“, a spus ministrul, care s-a deplasat, alaturi de oficialitatile de la Slatina, in locurile propuse spre rupere. In urma discutiilor, s-a convenit ca bresa sa fie facuta in dreptul kilometrului 29+400, intr-o zona in care liziera lipseste. „Ramâne ca Prefectura Olt si Comandamentul pentru Situatii de Urgenta sa intocmeasca urgent toate hârtiile pentru ca aceasta cerere de rupere a digului sa fie aprobata. Este cu mine si generalul Secara si lui trebuie sa ii predati aceste documente. In cazul in care totul e in regula, mâine (astazi – n.r.) va fi realizata bresa in dig“, a spus Sulfina Barbu. Aceasta a asistat oarecum amuzata la discutia pe care prefectul Octavian Popescu a avut-o cu Adrian Motorga, directorul Sistemului Judetean de Gospodarire a Apelor, pe tema posibilelor cresteri ale nivelului apei in balta Potelu. „Am gasit un pic de vraiste aici“, a explicat ministrul nesincronizarile dintre prefectura si institutiile subordonate. Discutând motivul pentru care e necesara scaderea fortata a apei in balta, ministrul a spus ca nici nu se pune problema, cel putin deocamdata, a unei protejari a sistemului de irigatii Sadova – Corabia sau a investitiilor de la Corias. „Aceste lucrari nu le luam in calcul deocamdata. Am luat masura crearii acestei brese pentru a-i proteja pe oamenii din Ianca, din Potelu, din Orlea, dar si pe cei din judetul Dolj, de la Bechet. Ne gândim in primul rând la oameni. Abia apoi vom vedea ce se poate face pentru amenajarile din balta“, a spus ministrul.
La ora la care Sulfina Barbu vorbea despre posibilitatile de actiune in acest caz, la Celei, in valea care desparte Corabia de Orlea, apele Dunarii au „sarit“ peste digul de saci ridicat zilele trecute si se afla la doar un metru de DN 54 A. La aflarea acestei vesti, ministrul a ordonat ca o echipa de la ISU sa se deplaseze la fata locului si sa fie ridicat, in cel mai scurt timp, alt dig de protectie, de data aceasta chiar pe marginea drumului. „Vom reusi, in acest fel, sa mai tinem apa in noaptea aceasta. Dupa ce vom face bresa in dig, apa se va retrage si nu vor mai fi probleme“, a spus ministrul.