1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Invingatoare pe linie

Profesorii spun despre ea ca e un copil-minune, care la doar 14 ani isi dedica timpul liber marii sale pasiuni – matematica – pentru a fi mereu pe locul I. Visul sau: sa studieze la Universitatea Harvard din SUA.


Bianca Teodora Iordache are 14 ani si este eleva in clasa a VII-a la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova. Este mândria familiei, a colegilor sai si, nu in ultimul rând, a profesorilor din scoala unde invata. De la opt ani, „Bia“, asa cum o alinta familia sa, a inlocuit jocul cu papusile cu exercitiile de matematica. Si nu orice fel de exercitii, ci unele de logica si perspicacitate, pe care le facea „cu ochii inchisi impreuna cu bunica, invatatoare“, chiar de la cinci-sase ani. „De mica mi-a placut tare mult aceasta disciplina. Bunica mea, invatatoare pe atunci, si-a dat seama de ce pot eu si a inceput sa lucreze cu mine. In clasa a IV-a am luat primul premiu I, la un concurs judetean de matematica“, a spus Bianca. Si de atunci nu i-a mai scapat nici o competitie scolara, interjudeteana, judeteana sau nationala, de matematica. Luna trecuta, Bianca si-a completat colectia de medalii de aur si de trofee – 30 de diplome, medalii si premii I – cu o medalie de aur, pe care a obtinut-o la Nationala de Matematica de la Iasi, nu inainte de a lua „Marele premiu“, sectiunea gimnaziu, la un concurs de matematica sustinut la Focsani. Insa, asa cum invata la matematica, nu exista materie la care Bianca sa nu fie cea mai buna, iar mediile ei, numai de 10, sunt cea mai clara dovada a muncii si perseverentei sale. Orice conversatie cu adolescenta craioveanca reprezinta un câstig pentru oricine. „Ador spiritul de competitie. Vreau sa obtin tot mai multe victorii, motiv pentru care permanent ma lupt cu mine insami. Am fost de când ma stiu pe locul I si nici nu vreau sa aud de locul II. De felul meu sunt modesta si nu prea vorbesc de reusitele mele. Superioritatea nu trebuie aratata. Performantele trebuie sa mi le recunoasca altii, cei care stiu sa aprecieze“, a explicat Bianca Teodora Iordache.


„Nu sunt adepta cantitatii, ci a calitatii“


Bianca are o pasiune pentru matematica inca din anii de gradinita, când a descoperit „nebunia cifrelor“ si placerea de a lucra cu acestea. „Pentru mine, a lucra la aceasta materie este o relaxare. Nu concep o zi fara matematica. Chiar si in prima zi de Paste am lucrat câteva probleme, iar in timpul liber, nici nu mai vorbesc. Nu obosesc niciodata atunci când lucrez la matematica. Nu simt nevoia sa ma joc afara, cu alti copii de vârsta mea, si nu sunt adepta cantitatii, ci a calitatii“, a povestit Bianca. Orice idee sau sugestie de a o indeparta pe Bianca de lânga culegerea de matematica este pierdere de timp. Prefera sa se gândeasca chiar si o saptamâna la o problema foarte grea decât sa caute cheia rezolvarii la sfârsitul cartii. Olimpica din Craiova lucreaza problemele din culegeri de matematica editate doar in limba engleza. A ajuns la performanta de a compune probleme si exercitii pentru revista Gazeta Matematica. Programul de lucru al Biancai nu se schimba nici in week-end. „Desi nu sunt sustinuta cu nimic de scoala, chiar de multe ori impiedicata sa ajung acolo unde imi doresc, acest lucru nu ma descurajeaza si nu ma face sa renunt. Continuu sa lupt pentru a obtine si mai multe premii. Am fost incurajata tot timpul de oamenii de geniu de la universitati celebre de peste hotare, profesori de matematica de la Universitatea din Celebre, Haim Brezis, Paris 6, Jean Marwin, presedintele Academiei din Belgia, de profesori de matematica din Hong-Kong“, a spus craioveanca. Ba chiar in urma cu doi ani a participat impreuna cu parintii sai, ambii profesori si doctori in matematica, in Suedia, la Congresul European de Matematica. „Toti cei care ma cunosc, din tara si de peste hotare, mi-au sugerat sa continuu cu «Matematicile aplicate» si sa ma orientez spre a-mi continua pregatirea la o universitate din America, de exemplu Harvard. Asta nu inseamna ca acelea din Europa trebuie neglijate“, a explicat Bianca Iordache.


„Copil poti sa fii tot timpul, dar matur…“


Cea care o sustine permanent pe Bianca – moral si financiar, din punct de vedere al pregatirii – este mama fetitei, profesor doctor in matematica la o scoala din Craiova. „Pe pregatirea propriu-zisa nu dau prea multi bani, dar asta nu inseamna ca nu cheltuim pe culegeri. Cea mai ieftina costa 50 de euro, pentru ca toate sunt in limba engleza“, a spus Bianca. Mama fetitei recunoaste ca Bianca este cea care o trage tot timpul de mâneca pentru a lucra. „Nici nu am avut timp sa-mi dau seama când Bianca s-a maturizat. In rest, este un copil normal, sanatos, frumos, talentat, cu multa putere de munca. Pentru noi este o mândrie sa crestem un astfel de copil. Si orice realizare a noastra paleste in fata realizarilor Biancai“, a declarat mama olimpicei. Bianca spune ca nu-i pare rau ca nu mai are timp sa se joace cu papusile sau cu fetitele de vârsta ei: „Copil poti sa fii tot timpul, dar matur… nu se stie. Eu nu pot concepe o zi fara matematica“, a completat Bianca. Efortul si munca fetitei nu au ramas nerasplatite si, ori de câte ori a avut ocazia, Bianca a luat inca un premiu, inca o medalie: concursul „Gheorghe Titeica“, din 2004, la care au participat elevi din 12 judete ale tarii, i-a adus fetei premiul I. „Simt o satisfactie imensa atunci când câstig un premiu. Marele trofeu de la Focsani si medalia de aur de la Iasi, din luna aprilie, mi-au dat noi aripi de a zbura tot mai sus!“, a povestit zâmbind Bianca.


Idoli


Bianca Teodora Iordache are, in domeniul matematicii, doi idoli. Primul este o tânara olimpica internationala, medaliata cu aur, cea mai buna fata care a participat vreodata la concursul Putnam, acum studenta la Princeton in Statele Unite ale Americii, Ana Caraiani – si al doilea este profesorul Haim Brezis de la Universitatea Paris 6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII