Dupa sase ani de anchete si procese, dosarul Fondului National de Investitii – in care mai multe persoane au primit pedepse cu inchisoarea cuprinse intre patru si 20 de ani – revine la Tribunalul Bucuresti pentru rejudecare. Aceasta a fost decizia data ieri de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, in urma dezbaterilor pe tema contestatiilor facute de partile din acest caz. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelurile declarate de inculpati impotriva sentintei prin care au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea, hotarând casarea acestei decizii si trimiterea dosarului la instanta de fond pentru rejudecare. Solutia casata a fost data pe 13 octombrie 2005 de judecatorii Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti.
In ceea ce-i priveste pe inculpatii in dosarul FNI care au primit pedepse privative de libertate cuprinse intre patru si 20 de ani, acestia sunt fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, Stefan Boboc (fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare – CNVM), Gavril Batrin (membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV Invest), Mihaela Sima (director economic al SOV Invest), Ion Dita (membru al Consiliului de Administratie al societatii), Marius Andrei (cenzor extern independent al SOV Invest, atestat de CNVM), Cezara Cecilia Bebis (comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM), Marian Petrescu (presedinte al societatii SOV Invest), Camenco Petrovici (fost presedinte al CEC), Mihaela Zora Mincu (vicepresedinte coordonator al Directiei Trezorerie si membru al Consiliului de Administratie al CEC), precum si Mircea Costescu, Gheorghe Negura si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu, ultimii trei fiind membri ai Consiliului de Incredere al FNI.
Pe latura penala, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la mai multe pedepse cu inchisoarea, urmând sa o execute pe cea mai mare, in speta 20 de ani, sub aspectul savârsirii de inselaciune. Celelalte pedepse sunt doi ani de inchisoare, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, si de zece ani pentru abuz in serviciu. Prin aceeasi hotarâre judecatoreasca, Mariei Vlas i-au fost interzise, timp de cinci ani dupa executarea pedepsei, mai multe drepturi civile. Nicolae Popa a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru inselaciune si la doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, urmând sa execute pedeapsa cea mai mare, de 20 de ani, la care instanta a aplicat un spor de patru ani in cazul in care va fi adus in tara. Popa este dat in urmarire internationala de la sfârsitul anului 2000, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare preventiva. In ceea ce-l priveste pe Marian Petrescu, acesta va executa pedeapsa de opt ani, pentru inselaciune, in timp ce Mihaela Sima a fost condamnata la cinci ani pentru inselaciune. Instanta i-a mai condamnat la câte sase ani de detentie pe Marius Andrei, Gavril Batrin si Ioan Dita, in timp ce Stefan Boboc si Cezara Cecilia Bebis au primit câte trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu. Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu au primit pedepse de cinci ani si de câte patru ani pentru inselaciune.
Atunci, toti inculpatii au fost condamnati la plata cheltuielilor judiciare catre stat in valoare de 1,3 milioane de lei. Din aceasta suma, 260.000 de lei urmau sa fie platiti de Maria Vlas, iar 310.000 de lei de Nicolae Popa.