De câtiva ani, cartierul Catargiu din Craiova se extinde spre Mofleni, iar primaria se face ca nu vede. Sute de case au fost construite pe terenuri cumparate de oameni care si-au dorit cu orice chip un acoperis deasupra capului. In bataie de joc, primaria a trasat strazi pe canalele colectoare care brazdeaza zona.
Terenurile din fata cantonamentului echipei de fotbal a Craiovei au apartinut localitatii Bucovat si figurau in actele comunei ca teren extravilan. Dupa lungi negocieri, scandaluri si tranzactii facute intre Primaria Craiova si cea de la Bucovat, cele câteva zeci de hectare au fost trecute in intravilanul orasului. Craiovenii mai iuti de picior incepusera sa-si ridice case in zona fara ca terenurile respective sa aiba plan de sistematizare care sa permita extinderea civilizata si legala a cartierului Catargiu. De atunci si pâna acum, singura binefacere care li s-a facut celor câtorva sute de familii care si-au ridicat case in zona este linia de curent electric si inventarierea ulitelor, caci de strazi nici nu poate fi vorba. De strada principala a cartierului, Muntenia, municipalitatea a aflat dupa ce aproape toate casele fusesera construite, asa ca degeaba s-a opintit s-o deseneze dupa normativele legale, ca stâlpii de curent electric au fost „plantati“ tot in curtile oamenilor.
Centrul lui pe banii nostri
Extinderea cartierului Catargiu catre Mofleni a inceput de câtiva ani, iar municipalitatea se face ca nu stie. Peisajul pare desprins dintr-un Texas oltenesc; drumuri de tara brazdate de sleaurile ramase dupa ploi, ulite inguste si strâmbe, desenate de mâna tremurânda a celui care si-a vândut pamântul, stâlpi pentru curent electric plantati in curtile oamenilor, case construite sub reteaua de inalta tensiune, canale de desecare urât mirositoare si nedecolmatate, oameni sarmani si nemultumiti, strazi trasate in bataie de joc pe mijlocul canalelor prin care curg dejectiile celor cu dare de mâna care si-au improvizat canalizare, o lume trista care inoata prin mizeria unui cartier de care nu-i pasa nimanui. Catargiul nou, cum ii spun oamenii, contrasteaza cu pretentia de grof a primarului Solomon, care si-a permis sa modernizeze centrul lui pe banii nostri, ai tuturor, in timp ce mii de oameni inoata pâna la gât intr-o Craiova pe care edilul o vede europenizata!
„Il mai voteaza dracu’!“
Primaria lui Solomon si-a trimis specialistii institutiei sa traseze strazi in cartier, iar acestia, de emotie ca asista la nasterea unui nou cartier, au hotarât ca strada Arad trebuie sa fie pe un canal de desecare, ca nu se stie când vine Dunarea si ai nevoie de o cale rapida de evacuare! Numerele cadastrale ale curtilor, care ar fi trebuit sa fie pe o parte cu sot, iar pe alta fara sot, sunt amestecate dupa principii urbanistice secrete, il naucesc pe postasul blestemat sa duca in fiecare zi corespondenta. „Pe strada Muntenia, cel mai vechi este domnul Vali, care stie multe despre demersurile noastre la primarie pentru a beneficia de o viata civilizata in casele pe care ni le-am construit pe banii nostri. Nu avem nici canalizare, nici gaze, nici apa potabila, desi platim si noi impozite ca toata lumea, ca sa-si faca ei nebuniile in centru. Nu ne pun nici macar piatra pe ulitele astea, ca strazi nu le putem denumi“, a spus Ioana N., mama a doi copii, care a crezut ca o sa-i creasca in oras atunci când si-a facut casa in cartier. „Il mai voteaza dracu’ pe Solomon, ca centru ne trebuia noua acum! Nu ne gândim la lucrari grandioase, ci la apa daca Solomon a auzit de ea! Asa e când tiganul ajunge imparat, iar hotii in primarie. Ne-a zis ca e treaba noastra ca ne-am facut case in aceasta zona, de parca am incapea toti pe centrul lui! Astept sa-l prind aici odata sa cerseasca iar voturi!“, a spus un barbat care a continuat sa injure si dupa ce a trântit poarta.
„Micul faraon de la Cârna!“
Ca in orice cartier aflat in plina dezvoltare, chiar si fara ajutorul primariei, pretul pamântului a ajuns la 30 de euro metrul patrat si in curând oamenii care traiesc din salarii sau mici afaceri nu vor mai avea acces in cartier. Cei care au deja casele construite asteapta acea zi, cu speranta ca, poate, un mahar isi va face casa in cartierul lor si atunci primaria va navali cu banii pentru utilitati. „Cei din cartier au fost la Solomon in audienta sa-i spuna ce problema avem si stiti ce ne-a zis? Trebuie sa moara jumate din noi ca sa traiasca bine cei care ramân. Pai daca asta e solutia lui, ce dracu’ sa mai cautam la el? Aici lumea ii zice «micul faraon de la Cârna»“, a spus Eugen Barbosu, unul dintre cei mai calmi locuitori ai cartierului. Oamenii spera ca edilii vor rezolva macar o parte din problemele lor pâna când cartierul nu va intra in Lunca Jiului.