3.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRezidentii cer dublarea salariilor

Rezidentii cer dublarea salariilor

Medicii rezidenti, dupa 16 ani de tranzitie si reforme in domeniul sanitar, protesteaza public fata de conditiile de salarizare impuse de Ministerul Sanatatii Publice.


In acest sens, ei au transmis o scrisoare deschisa catre ministrul sanatatii, guvern, presedintie, Colegiul Medicilor din România (CMR), ambasadorul Uniunii Europene in România, DSP Bucuresti si Comisiile de Sanatate din Parlament.


Medicii rezidenti protesteaza din cauza ca dupa examenul de rezidentiat sunt „prinsi in capcana unui contract de munca cu perioada determinata – intre trei si sase ani – care ne acorda cu indecenta un salariu lunar net de 426 RON“. Totodata, acestia mentioneaza faptul ca, desi legea prevede plata garzilor medicilor rezidenti, „exista numeroase spitale care indraznesc sa incalce aceasta prevedere“.


Acceptarea „atentiilor“ sau folosirea resurselor parintilor


Ei atrag atentia asupra faptului ca majoritatea rezidentilor isi efectueaza stagiile in centre universitare, ceea ce inseamna plata chiriei, a transportului in comun, a cartilor necesare pregatirii pentru viitoarea specialitate, a unui stetoscop si a unui tensiometru, participarea la congrese medicale. Un asemenea nivel de salarizare pune medicul rezident in fata a doua variante de supravietuire: „acceptarea «atentiilor» de la pacienti sau folosirea resurselor parintilor“.


In aceste conditii, protestatarii considera „extrem de nedreapta discriminarea corpului medical in raport cu functionarii din sistemul de justitie, afaceri interne sau aparare. La fel de nedreapta este discriminarea din interiorul sistemului sanitar. Cadrele medii si chiar infirmierele au salarii net superioare medicilor rezidenti“. Remedierea urgenta a acestei situatii se poate face prin dublarea salariilor actuale si acordarea a 20 de bonuri de masa lunar.


Birocratie „extrema“ in spitale


De asemenea, protestatarii isi exprima nemultumirea fata de birocratia „extrema“ din spitale: completarea concediilor medicale, a retetelor compensate, a biletelor medicale, a biletelor pentru pacient, codificarea diagnosticelor si procedurilor, calculul deconturilor. Aceasta este o birocratie care „ocupa peste 50% din activitatea zilnica, ceea ce micsoreaza timpul acordat ingrijirii pacientilor, precum si timpul necesar pregatirii pentru specialitatea aleasa“. In acelasi timp, rezidentii protesteaza fata de „taxa de 5 RON, pe care CMR o opreste lunar din salariul rezidentilor de anul I, in ciuda faptului ca acestia nu sunt de fapt membri ai Colegiului. Estimam ca, prin aceasta taxa incasata ilegal, CMR beneficiaza anual de fonduri de 120.000 RON“. Drept urmare, protestatarii solicita „incetarea acestei practici si returnarea sumelor ilegal retrase din salariile rezidentilor de anul I“.


Medicii rezidenti trag un semnal de alarma in ceea ce priveste coruptia ce patroneaza examenele de angajare in sistemul sanitar. In acest sens, ei propun utilizarea unui sistem national de testare, asemanator examenului de titularizare utilizat pentru profesori, pentru angajarea medicilor specialisti in spitale: „Consideram ca si universitatile ar trebui sa-si creasca gradul de transparenta in momentul scoaterii la concurs a posturilor de preparator si asistent universitar, prin utilizarea unui sistem asemanator“. In ceea ce priveste dreptul de libera practica, rezidentii spun ca „acordarea acestui drept abia dupa trecerea examenului de medic specialist interzice practic posibilitatea de a lucra part-time sau in regim de colaborare pe perioada rezidentiatului ca medici de medicina generala“.


Ei cer inlaturarea acestei prevederi si revenirea la norma anterioara care acorda dreptul de libera practica dupa un an de activitate spitaliceasca.


Protest prin atasarea unei panglici rosii la costumul de medic


In protestul adresat autoritatilor centrale, rezidentii isi exprima nemultumirea si fata de conditiile in care pacientii sunt siliti sa primeasca ingrijiri medicale: „Lipsa medicamentelor din spitale, folosirea unor echipamente medicale din anii ’50-’60, lipsa informatizarii, persistenta unui sistem birocratic ineficient, cladiri a caror stare de degradare le apropie de Evul Mediu reprezinta realitati in sistemul sanitar românesc. Starea actuala a acestui sistem, vital pentru buna functionare a unui stat normal, ar justifica pe deplin acordarea unui cartonas rosu din partea organizatiilor Comunitatii Europene“. Existenta acestor deficiente majore face iluzorie eliminarea „spagii“ din actul medical.


Totodata, aceasta situatie „explica migratia masiva a medicilor rezidenti români catre tari ale Uniunii Europene sau ale Americii de Nord“.


Reprezentantii protestatarilor ii indeamna pe toti medicii – rezidenti, specialisti, medici primari, cadre universitare – sa participe la acest protest, sustinut si de Camera Federativa a Medicilor din România, prin atasarea unei mici panglici rosii la costumul de medic, pâna la rezolvarea situatiei actuale.


Nicolaescu vrea salarii mai mari in sanatate


Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera indreptatit protestul medicilor rezidenti cu privire la actualul sistem de salarizare a acestora. „Medicii rezidenti au dreptate si le sustin punctul de vedere. Am declarat de mai multe ori ca nivelul de salarizare in sistemul sanitar este in neconcordanta cu numarul de ani si volumul de cunostinte pe care le necesita pregatirea unui medic. De aceea, incepând cu anul viitor, dorim sa schimbam nivelul de salarizare din sanatate. Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice lucreaza deja cu reprezentantii celorlalte ministere desemnate de catre premier pentru modificarea Legii salariatilor bugetari“, a precizat Nicolaescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS