1.2 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024

A inceput spectacolul

Muzica, baloane si confeti. Cetatea Baniei si-a deschis portile pentru cele mai renumite trupe de teatru, iar artisti de marca ai scenei si muzicii românesti vor deveni pentru câteva zile craioveni. Timp de o saptamâna, locuitorii Baniei sunt invitati la teatru, la spectacole, expozitii, lansari de carte si concerte.


Inca de duminica noapte pe strazile Craiovei au „defilat“ zeci de saci imensi de baloane colorate care se indreptau spre centru, unde se puneau la punct ultimele detalii pentru „deschiderea oficiala“. Pâna ieri-dimineata centrul sobru al Cetatii Baniei a fost impodobit de ghirlande de baloane colorate, semn ca petrecerea este pe punctul de a incepe. Si au inceput sa apara „actorii“ – elevi ai liceelor din Craiova care repetau diferite dansuri, Ansamblul folcloric si taraful „Maria Tanase“ si fanfara militara, iar lânga cordoanele de jandarmi s-au strâns câtiva „curiosi“ care acum intelegeau de ce circulatia a fost oprita si au ajuns la serviciu cu zeci de minute intârziere.


Explozie de artificii, baloane si confeti


Pâna la 12.00, ora oficiala a deschiderii Zilelor Craiovei, in centru se strânsesera câteva sute de persoane curioase sa vada ce surprize le-au fost pregatite de zilele orasului lor. Asteptarea nu a durat mult, dupa câteva minute trecute de 12.00, asa cum se obisnuieste la „orice casa mare“, au aparut si oficialitatile.


Pe acordurile imnului orasului, primarul Antonie Solomon a dat de stire in toata Oltenia ca de ieri au inceput Zilele Craiovei, iar craiovenii de pretutindeni trebuie sa se adune in Cetatea lor pentru a sarbatori cum se cuvine. Si petrecerea a inceput. Solemnitatea momentului a fost inlocuita brusc de muzica tinerei generatii, iar elevii au intrat in scena, trezind la viata orasul adormit. Explozie de dans, voie buna, aplauze si… artificii, confetii si baloane care au „explodat“ din toate partile. Pe margine, dansatorii si craiovenii au fost invaluiti in stelute si fum, statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost acoperita de sute de baloane colorate care au zburat spre cer, iar peste oficialitatile din fata primariei a cazut o ploaie deasa de confeti.


C-asa-i hora pe la noi


Când ropotele de aplauze ale craiovenilor adunati cu mic cu mare in Piata „Alexandru Ioan Cuza“ s-au mai domolit, actorul Eusebiu Stefanescu le-a reamintit craiovenilor ca aici, in patria lui nea Marin, umorul este la el acasa si ca la orice petrecere olteneasca dupa muzica si dans merge o gluma buna.


La sarada ritmata a actorului au participat „toti puii de craioveni“, fie ei simpli locuitori a Baniei sau conducatori de oras si judet. Si cum nu-i chef la olteni fara o sârba oltenesca, Ansamblul folcloric si taraful „Maria Tanase“ i-au invitat la joc pe toti cei care s-au oprit pentru câteva minute in centru ca sa participe la sarbatoarea orasului.


Nimeni nu a rezistat ritmurilor saltarete si zâmbetelor dansatoarelor, iar de pe margine si cei mici, si cei mari au dat mâna cu mâna si au facut câtiva pasi pe muzica tarafului. Revenind in zilele noastre, când peste tot rasuna muzica micutei Cleopatra Stratan, organizatorii au adus-o pe Alexandra Ciuculescu, o fetita de sase ani din Craiova, care i-a reamintit lui Ghita ca il asteapta la portita, dar la una de aici, din Craiova.


Spectacolul de deschidere a Zilelor Craiovei, realizat de Catalin Saizescu, regizorul filmului „Pacala se intoarce“, s-a incheiat in ritmurile fanfarei militare si cu o noua ploaie de confeti. Incet, incet piata s-a golit, spectacolul s-a terminat, in urma ramând un covor de confeti si baloane pe care la adunau fericiti micii craioveni. Dar petrecerea nu s-a terminat, pentru ca timp de sapte zile si sapte nopti oltenii din Banie sunt astepti in salile de spectacol, la teatru, la muzeu, in cluburi sau la Velodrom, pentru ca nu ar fi chef fara o poveste si o muzica buna.


Premiere anulata


Organizatorii nu au respectat programul Zilelor Municipiului Craiova si au anulat festivitatea de premiere a concursului „Cea mai frumoasa asociatie de locatari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS