9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetrocedarea ii arde pe primari la buzunar

Retrocedarea ii arde pe primari la buzunar

Legile fondului funciar nu par sa fi fost punctul forte al primarilor doljeni in acest an. Din opt primarii controlate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, sase edili si doi secretari de primarii au fost sanctionati pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul proprietatii cu suma totala de un miliard de lei vechi.


Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, in luna februarie a acestui an reprezentantii institutiei au efectuat un control tematic la Primariile Afumati, Bradesti, Cârcea, Filiasi, Giubega, Podari, Scaesti si Vela. Verificarile efectuate de ANRP vizau aplicarea noii legi a proprietatii, in care se pare ca primarii doljeni si-au cam prins urechile, cel putin in prima perioada a acestui an. Potrivit ANRP, din cei opt edili controlati, doar doi, cel din Cârcea si Scaesti, au iesit basma curata dupa ce au fost luati la intrebari de inspectorii institutiei. Ceilalti sase si doi secretari de primarii au fost sanctionati pentru neregulile constatate in aplicarea Legii nr. 247/2005 cu o amenda in cuantum de 105.000 RON.


Primarul din Afumati a scapat de amenda


Cea mai mare dintre amenzile incasate de edilii doljeni vizati de controlul ANRP a fost scrisa pe numele primarului din Afumati, Constantin Nita, si pe cel al secretarei primariei din localitate, Elena Balica. Constantin Nita a declarat ca, in urma verificarilor facute la sânge de inspectorii ANRP, acestia i-au reprosat faptul ca a tergiversat nejustificat aplicarea legii fondului funciar, incalcând astfel flagrant legea. Potrivit primarului, cei doi au primit amenzi de 300 de milioane de lei fiecare, bani pe care, potrivit legii, cei sanctionati sunt nevoiti sa-i scoata din propriul buzunar, si nu din cel al institutiei pe care o reprezinta. „Am primit amenda pentru ca nu am rezolvat cererile repede, in termenul prevazut de lege, dar nici nu aveam cum sa le rezolvam asa de repede pentru ca s-a intârziat de la prefectura cu aplicarea legii. Oricum, am primit cea mai mare amenda si eu, si secretara, dar am contestat-o si am câstigat la Judecatoria Bailesti“, a precizat primarul din Afumati.


Aceeasi problema, amenzi diferite


De contestat, a contestat amenda si primarul din orasul Filiasi, Nicolae Stancioi, care a fost sanctionat cu suma de 100 de milioane de lei vechi pentru ca nu a afisat la sediul primariei lista cu rezerva de terenuri aflate la dispozitia orasului pentru a fi restituite in baza Legii nr. 247. „M-au amendat ca n-am afisat rezerva de teren pe care o aveam la dispozitie la primarie, dar am stabilit sa o afisam in satele care sunt arondate Filiasului ca sa nu se mai deplaseze oamenii, mai ales ca era iarna. Am contestat amenda si acum suntem in proces la Judecatoria Craiova“, a precizat edilul-sef din Filiasi. Interesant este ca, desi au fost gasiti cu aceeasi neregula, primarii din Podari si Vela au fost amendati cu sume diferite de inspectorii ANRP. In timp ce primarul din Filiasi a primit o amenda de 100 de milioane de lei, primarul Constantin Gheorghita din Podari spune ca a fost sanctionat cu o amenda de „200 – 300 de milioane“, iar edilul din Vela a declarat ca a primit pentru neafisarea rezervei de teren o amenda de 50 de milioane de lei vechi. Ambii edili au precizat faptul ca au contestat in instanta sanctiunile date de inspectorii autoritatii de la Bucuresti.


Retrocedarile, aproape de final


Chiar daca a scapat cu buzunarul neatins dupa controlul inspectorilor ANRP, primarul din Scaesti, Barbu Calota, recunoaste ca, daca ar fi cercetat mai atent, functionarii de la Bucuresti ar fi putut descoperi câteva mici nereguli. Cum hotul neprins este insa negustor cinstit, primarul din Scaesti a zis bogdaproste si si-a vazut mai departe de treburi. Desi initial nu prea au dat dovada de pricepere când a fost vorba de restituirea terenurilor agricole sau a padurilor in baza noii legi a proprietatii, in cele din urma primarii doljeni s-au dat pe brazda si au reusit sa incheie perioada de retrocedari cu bine. Astfel, potrivit datelor furnizate de ANRP, din 24.000 de cereri depuse, comisiile locale de fond funciar au solutionat 21.000, iar comisia judeteana de fond funciar a validat jumatate din cererile solutionate, alte 2.000 de cereri fiind validate pentru despagubiri. Potrivit prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, Craiova este singura localitate ramasa pe lista de asteptare a comisiei judetene de fond funciar pentru validarea anexelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS