14.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMiliardari români in dolari in Top 300

Miliardari români in dolari in Top 300

Cei mai bogati 300 de români detin 22 miliarde de dolari, echivalentul a 18,3% din PIB.


300 de oameni de afaceri din România au averi cumulate care se ridica la 22 miliarde de dolari, suma ce poate reprezenta aproximativ 18,3% din Produsul Intern Brut al tarii, in crestere cu 37% fata de nivelul de 16 miliarde de dolari din 2004, potrivit Top 300 al celor mai bogati români realizat de revista Capital.


Potrivit realizatorilor clasamentului, anul trecut domeniul imobiliar a fost principalul motor de crestere pentru averile celor aflati in top, o treime dintre cei 300 de oameni de afaceri fiind implicati in acest sector. Numarul lor este insa cu mult mai mare, având in vedere ca multi dintre ei au preferat, cel putin pentru moment, sa pastreze secrete sumele pe care le-au investit in achizitionarea de case, terenuri sau in dezvoltarea unor proiecte imobiliare de anvergura. Primele doua locuri din Top 300 2005 sunt ocupate de aceiasi oameni de afaceri ca si in clasamentul realizat pentru 2004, insa cei doi intreprinzatori au schimbat pozitiile si implicit valoarea averilor care le sunt atribuite. Averea fiecaruia dintre cei doi a depasit anul trecut, pentru prima data, nivelul de un miliard de dolari. Pe prima pozitie in rândul celor mai bogati români se afla Iosif Constantin Dragan, cu o avere estimata la 1,3 – 1,6 miliarde dolari si cu afaceri in domenii ca distributie de produse petroliere, edituri, imobiliare si transporturi.


Pe pozitia a doua in clasament, cu o avere estimata la 1,2-1,5 miliarde de dolari, se situeaza Ion Tiriac, care deruleaza afaceri in domeniile sportiv, financiar, asigurari si comert. In 2006, Ion Tiriac va investi circa 400 milioane de euro in domeniul imobiliar, iar pâna la sfârsitul anului viitor a anuntat investitii de peste un miliard de euro, insa aceste cifre vor fi luate in calcul pentru viitorul Top 300. Gigi Becali ocupa locul trei in clasament, cu o avere de circa 950 milioane de dolari, realizata din investitii in sport, imobiliare si industrie. Averea lui Becali a inregistrat cel mai spectaculos salt in cadrul Topului Capital, in urma investitiilor in real-estate. Sorin Ovidiu Vântu este pozitionat pe locul patru, cu o avere estimata la 850-900 milioane de dolari si investitii in domeniul imobiliar, media si financiar. Familia Paunescu se situeaza pe locul cinci, cu o avere estimata de redactorii Capital la 830-850 milioane de dolari, rezultata din investitii in hoteluri, mass-media, imobiliare si industrie. Locul sase revine fratilor Micula, cu 750-770 milioane de dolari (productie, media), urmati de Ioan Nicolae, cu 600-700 milioane de dolari (comert exterior, asigurari, agricultura) si Dinu Patriciu, cu 550-600 milioane de dolari (petrol). Pe locurile noua si zece se situeaza familia Voiculescu – 500 milioane de dolari (mass-media, comert, agricultura, industrie, imobiliare) si George Copos – 420 milioane de dolari (industrie, comert, hoteluri, turism). Potrivit clasamentului Capital, Bucurestiul continua sa detina suprematia in ceea ce priveste numarul de milionari in dolari, 121 dintre cei plasati in top fiind din Capitala. Pe locul al doilea se situeaza si anul acesta Transilvania, zona din care provin 62 de oameni de afaceri milionari in dolari. 56 dintre cei 300 oameni de afaceri din Top au vârsta sub 40 de ani. Cel mai tânar dintre ei este Sebastian Aurelian Ghita, care, la 29 de ani, are o avere estimata la 35-40 milioane de dolari, fiind proprietarul grupului de firme Asesoft. Pentru determinarea averilor, calculele au fost efectuate conform datelor de bilant inregistrate in 2005, dar au fost luate in calcul si evolutia afacerilor in acest an si tranzactiile efectuate in 2006. In acest an, plafonul de intrare in top s-a ridicat la zece milioane de dolari, fata de sapte milioane de dolari, in editia anterioara, iar oamenii de afaceri cu averi sub acest plafon, prezenti in clasamentul anterior, nu se mai regasesc in top. O parte din numele nou intrate in top au averi care provin din retrocedari de proprietati imobiliare, autorii clasamentului apreciind ca numarul acestora va creste in perioada urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU