Doi micuti japonezi au renuntat la zgârie-norii de beton si sticla din Tokyo si s-au instalat de câteva zile in localitatea gorjeana Topesti, unde descopera viata fara asfalt, canalizare sau apa curenta.
Doi japonezi invata pe propria lor piele ce inseamna sa dai viata dintr-o metropola pe un trai mai putin sofisticat, la Topesti, unde locuiesc bunicii celor veniti tocmai din Tara Soarelui Rasare. Elena si Yamato Fujiwara, de cinci luni, respectiv patru ani, au sosit la Topesti, lânga Tismana, impreuna cu mama lor, Dana Fujiwara, de 26 de ani. Tânara a parasit localitatea de bastina in urma cu cinci ani si a ajuns in Japonia pentru a-l intâlni pe alesul inimii sale. Initial plecase pentru a lucra in domeniul alimentatiei publice, insa o prietena i-a facut cunostinta cu Hideoki Fujiwara, un tânar angajat in cadrul armatei. Dupa numai doua saptamâni de când s-au vazut prima data, Dana si Hideoki s-au hotarât sa se casatoreasca, in ciuda diferentelor de religie si a modului diferit in care fusesera invatati sa isi traiasca viata – unul in satul gorjean Topesti, România, iar celalalt in metropola Tokyo, Japonia.
Un japonez pe ulita…
Dana, ortodoxa, si Hideoki, budist, au ales sa se casatoreasca la Topesti, unde au fost cununati dupa traditiile locului. Prezenta japonezului in comuna a atras atentia localnicilor care au vrut sa fie alaturi de tinerii casatoriti. Dupa câteva zile petrecute la Topesti cu nunta, Dana si Hideoki s-au intors in Japonia, unde si-au continuat traiul de zi cu zi. Saptamâna trecuta insa, doi micuti japonezi au aparut pe ulitele satului, spre uimirea si bucuria localnicilor, mândri ca au astfel de consateni. Toata lumea este cu ochii pe Yamato si Elena, fiind curioasa sa-i vada, dar si sa auda limba necunoscuta in care Dana ii vorbeste lui Yamato. Baietelul a reusit sa invete de la mama sa câteva cuvinte in limba româna, rudele micutului fiind incântate ca au in familie un japonez care a deprins graiul lui Brâncusi. Acesta si-a ajutat bunica la lemne si a mers sa aduca hrana pentru animale, atât cât a putut. Pentru ca nu aveau prea multe de facut pe acasa, Dana l-a dus pe Yamato la gradinita din sat, unde baietelul a inceput sa se integreze in colectivitate.
Micuta Elena a fost botezata
Principalul motiv al vizitei micutilor japonezi a fost botezul Elenei, de numai cinci luni. Dana Fujiwara a dorit cu orice pret ca si mezina sa fie ortodoxa, asa cum s-a intâmplat si cu Yamato, ambii fiind practic de acum doi fii ai satului. Botezul Elenei a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute, la biserica din sat. Familia, rudele si o parte dintre localnici au asistat la momentul in care preotul a oficiat slujba. „A fost foarte frumos, mai ales când Elena a pus mâna pe Biblie, iar preotul i-a spus sa nu o rupa, pentru ca altfel ii va aduce alta din Japonia… Le place foarte mult aici si toata lumea este lânga ei. Cu Yamato vorbesc in japoneza. Mi-a fost foarte greu pâna am invatat limba, dar nu exista alta solutie. Si Hideoki a inceput sa vorbeasca româna si se descurca. El nu a putut sa vina sa asiste la botez, din cauza serviciului – sunt reguli stricte acolo si nu pot oricând sa isi ia concediu. Pe Yamato l-am dus la gradinita aici, pentru ca nu mai avea stare in casa si trebuia sa aiba o ocupatie. Lumea este curioasa sa ii vada“, a povestit mama Elenei si a lui Yamato.
„E bine si acolo, e bine si aici“
Dana Fujiwara a mai spus ca i-a fost destul de greu sa se adapteze rigorii vietii din Tokyo, dar nu poate sa reziste prea mult timp fara sa faca o vizita acasa. Praful de pe ulitele satului si amintirea locurilor si a celor lânga care a copilarit o fac mereu sa se gândeasca la Topesti si la cei ramasi sa isi continue existenta, departe de agitatia civilizatiei. Atunci când nu este posibil sa vina acasa, de obicei o data pe an, Dana Fujiwara o invita la Tokyo pe mama sa. In ceea ce priveste viata in Japonia, tânara povesteste ca a fost nevoita sa renunte la serviciu o data cu nasterea lui Yamato, dedicându-se educatiei copiilor. Este foarte important ca micutii sa fie cât mai bine pregatiti pentru a face fata exigentelor din Tara Soarelui Rasare. De asemenea, experienta traita in România ii va ajuta pe cei doi japonezi sa inteleaga la fel de bine ambele lumi.
„E bine si acolo, e bine si aici. Acolo sunt mai multe magazine, e alt ritm de viata. Nu ai timp sa spui ca ai obosit. Trebuie sa invete si cum e in Japonia, dar si cum e aici, unde s-a nascut mama lor“, a spus Dana Fujiwara.