Asociatia de proprietari nr. 2 Lapus a devenit scena unui scandal intre locatari si presedinte. Satui sa nu fie ascultati, oamenii vor sa il actioneze in judecata pe cel care le reprezinta interesele. Presedintele este de parere ca toate acuzele sunt nefondate.
Aparute inca de la inceputul acestui an, problemele din sânul Asociatiei de proprietari nr. 2 Lapus sunt pe cale sa se declanseze un adevarat razboi intre locatari si presedinte. In timp ce locatarii se plâng de incompetenta reprezentantilor asociatiei, cei incriminati sustin ca actioneaza conform legii. Pentru ca nu au reusit sa cada la o intelegere cu cei care ii conduc, oamenii sunt decisi sa actioneze in judecata asociatia, sperând ca in acest fel se va face dreptate. Problemele, sustin locatarii, au aparut o data cu alegerea actualului presedinte, Sofian Jianu, in luna aprilie anul acesta. „Adunarea Generala a asociatiei nu a indeplinit conditiile legale la prima intrunire. La cea de-a doua au venit in jur de 40 de persoane, din 570. Toate deciziile care s-au luat la acea data sunt insa sub semnul intrebarii, pentru ca majoritatea celor prezenti nu erau capabili sa isi exprime votul“, a povestit Veronica Dragan, din blocul T 13.
Functionarea liftului si plata apei stârnesc controverse
Una dintre nemultumiri se refera la obligativitatea locatarilor de la parter si etajul unu de a participa la plata curentului electric necesar functionarii liftului. Oamenii nu sunt insa de acord deoarece sustin ca nu il folosesc. Potrivit HG nr. 400/2003, decizia de a achita cota parte pe membru de familie este stabilita in Adunarea Generala (AG) a asociatiei. „Nu a fost decizia mea, ci a AG. In plus, legiuitorul a stipulat ca scutirea se face numai in cazul in care inregistrarea curentului pentru lift se face printr-un contor separat, ceea ce nu e cazul la blocurile noastre. Si eu consider anormala aceasta decizie, insa asta a hotarât AG“, a precizat Sofian Jianu. Tot la capitolul utilizarea liftului, locatarii sustin ca pentru revizia acestuia in fiecare an ar trebui organizata licitatie, iar câstigatorul ar trebui sa ofere garantii pentru lucrarile executate.
„Divergentele cu asociatia nu se opresc insa aici deoarece nici plata apei nu se face asa cum trebuie. Mai exact, citirile duse de proprietarii apartamentelor nu coincid cu indicele apometrului de la scara blocului. Din aceasta cauza suntem obligati sa platim mai multi metri cubi care nu se regasesc niciunde. Presedintele de la asociatie ar trebui sa verifice fiecare apartament, sa vada daca duc citirea corecta. Nu e posibil ca un apartament sa nu aiba nici un metru cub de apa consumata“, a subliniat Nicolae Bontea, din blocul T 12. Afirmatile lui Bontea nu au fost insa insusite si de Sofian Jianu care sustine ca intr-adevar exista diferente, dar exclude posibilitatea ca ele sa se datoreze prezentarii unui indice eronat. „In primul rând, obligatia de citire in fiecare apartament apartine sefului de scara“, a spus presedintele asociatiei.
Presedintele a scazut doua persoane de la intretinere
Printre ilegalitatile de care unii locatari il acuza pe presedinte se numara si decizia acestuia de a scadea de la intretinere doua persoane, desi in apartamentul pe care il detine locuiesc patru.
„Este sef de scara si avea dreptul sa isi scada o persoana, pentru ca nu este remunerat pentru munca pe care o face. A doua persoana insa a scazut-o in calitate de presedinte, ceea ce este ilegal, pentru ca este platit la acest capitol cu 1.500.000 de lei“, a declarat Jan Boangiu, locatar al blocului T 10. In replica, presedintele afirma ca in cel de-al doilea caz a beneficiat de inlesnire in calitatea sa de membru al Comitetului Executiv, asa cum a decis Adunarea Generala. Deciziile acesteia sunt invocate si când vine vorba de timpul petrecut in cadrul asociatie, respectiv câte doua ore in zilele lucratoare.
Acuzele locatarilor nu se opresc insa aici, sustinând ca toti cei care si-au instalat centrale termice au fost obligati sa achite apa calda livrata prin sistemul de termoficare. „Intr-adevar, am avut unele probleme de acest gen, deoarece a fost o luna in care n-am avut administrator, insa in perioada urmatoare vor remedia situatia prin reglarea intretinerii“, a declarat Sofian Jianu. Presedintele a precizat insa ca locatarii pot schimba decizia Adunarii Generale la urmatoarea sedinta. Acestia, in schimb, au cazut de acord sa il actioneze in judecata pentru a contesta deciziile luate in cadrul asociatiei.