Noul act normativ interzice persoanelor fizice sa detina sau sa utilizeze aproape orice fel de amestec exploziv.
De la 1 decembrie a intrat in vigoare un nou act normativ care aliniaza legislatia româneasca la cea europeana in privinta artificiilor si petardelor. Legea nr. 406/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materialelor explozive interzice persoanelor fizice sa detina si sa utilizeze aproape orice amestecuri pirotehnice de distractie.
Puscarie pentru detinerea sau comercializarea de pocnitori
Noul act normativ impune ca jocurile de artificii sa fie organizate exclusiv de persoane juridice specializate. Ca noutate, legea interzice acum persoanelor juridice sa comercializeze catre persoanele fizice obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV. In mod expres sunt interzise acum la comercializare inclusiv artificiile din categoria „obiecte zburatoare luminoase“ si pocnitorile din clasa I. Concret, persoanele fizice nu mai au voie sa confectioneze, sa detina, sa importe, sa comercializeze sau sa foloseasca orice astfel de pocnitori si rachete. Cei care incalca prevederea risca de acum puscaria, intrucât fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an.
Nu-i voie cu petarde nici in propria casa
Ca si când n-ar fi fost suficient, noua lege continua cu sirul interdictiilor si in privinta locurilor in care pot fi folosite obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. Folosirea acestora de persoanele fizice este interzisa in orice fel de mijloace de transport sau cladiri, pe drumurile publice, pe aleile pietonale, in statiile mijloacelor de transport, in piete, târguri, oboare, adunari publice ori in zone unde exista risc de incendiu, explozie sau avalansa.
De asemenea, este interzisa folosirea unor asemenea obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice intre orele 24.00 – 6.00 (cu exceptia unor evenimente autorizate de autoritatile locale), la o distanta mai mica de 50 de metri de constructii cu pâna la patru niveluri sau mai mica de 100 de metri de constructii cu mai mult de patru niveluri ori la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri, de instalatii electrice ori de depozitare si livrare a combustibililor. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 30 – 60 de milioane de lei vechi (3.000 – 6.000 RON). Tot contraventie, sanctionata cu amenda intre 50 – 75 de milioane lei vechi (5.000 – 7.500 RON) constituie si vânzarea obiectelor pirotehnice care nu au inscriptionata in limba româna denumirea, clasa din care fac parte, instructiunile de folosire si termenul de garantie.