Amenajarea spatiilor verzi in Craiova a fost facuta anapoda pâna in prezent, neexistând un plan de pozitionare, dupa cum au constatat specialistii in peisagistica. Pentru ca la capitolul zone verzi sunt deficitari, edilii s-au gândit ca e timpul sa investeasca pentru a ajunge la standarde moderne.
Desi mai e foarte putin pâna la intrarea in Uniunea Europeana, Bania continua sa fie deficitara la capitolul zone verzi si sa nu indeplineasca nici macar conditiile minime cerute de normele moderne. Pentru ca acest aspect nu a interesat, ani de-a rândul, administratia locala, potrivit specialistilor nu s-a intocmit, pâna in prezent, un plan al zonelor verzi din oras. Din aceasta cauza nici mult asteptata schimbare nu poate fi realizata, deoarece lucrarile ar fi facute la intâmplare.
„In primul rând, trebuie intocmit un proiect pe termen mediu si lung pentru amenajarea peisagistica. Impreuna cu studentii din cadrul facultatii suntem de acord sa ne implicam, dar trebuie mai intâi sa avem la baza un plan dupa care sa ne ghidam“, a declarat Simion Florea, profesor in cadrul Facultatii de Horticultura din Craiova.
Daca factorii de decizie din cadrul primariei vor hotari sa puna ordine cât mai repede in documentatia privind zonele verzi, lucrarile ar putea fi demarate inca de la inceputul anului viitor. Pentru ca ideea sa prinda viata este nevoie insa si de resurse financiare, care ar trebui asigurate din bugetul local.
Zone verzi la standarde moderne, peste trei ani
Intocmirea proiectului de catre specialisti, dar si implementarea lui ar urma sa se intinda pe o perioada de aproximativ trei ani, timp in care terenul trebuie studiat pentru a se evalua starea spatiilor verzi existente. Dupa ce isi vor face o imagine clara, acestia vor veni cu propuneri pentru amenajarea peisagistica la noile standarde, urmând apoi punerea in practica a ideilor. Pâna când vor primi girul oficialitatilor, cadrele didactice au analizat in ansamblu situatia orasului, ajungând la concluzia ca amenajarile au fost facute anapoda.
„Exemple concludente sunt plantatiile de aliniament stradal care ar trebui sa ofere un echilibru estetic. In Craiova nu se intâmpla asta, deoarece arborii nu indeplinesc standardele, fiind de specii diferite, neavând aceasi talie sau vârsta. In ceea ce priveste plopii, acestia sunt interzisi pentru plantare, iar la noi ar trebui scosi si inlocuiti cu alti arbori ornamentali“, a precizat Simion Florea. Profesorul din cadrul Facultatii de Horticultura a explicat ca municipalitatea nu ar trebui sa dea acceptul aparitiei de noi zone verzi fara a avea la baza un plan dupa care sa se ghideze. In plus, acesta a mai spus ca nu exista nici un inventar la acest capitol. De asemenea, specialistii sunt de parere ca Baniei ii lipseste o gradina de trandafiri, intâlnita in alte orase din tara, si o gradina publica.
Municipalitatea nu stie cât va costa schimbarea
In timp ce specialistii in peisagistica isi fac planuri despre cum va arata orasul dupa ce isi vor pune amprenta, municipalitatea se gândeste de unde sa scoata resursele financiare pentru o astfel de investitie. „Trebuie mai intâi sa vedem care este suma pe care o vom putea orienta spre acest proiect. Dupa ce vom afla parerea specialistilor, vom gândi si o modificare a zonelor verzi, pe cartiere. Spre exemplu, sa ne propunem sa taiem toti arborii din Brazda lui Novac si sa ii inlocuim cu altii care sunt recomandati, intr-o anumita perioada, pentru care sa directionam o anumita suma“, a spus viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Pe lista prioritatilor figureaza Parcul „Nicolae Romanescu“, dar si zonele de la intrarea si iesirea din oras.