Timisoara si-a comemorat ieri martirii Revolutiei din 1989. Ziua de 17 decembrie a fost declarata zi de doliu in oras, in amintirea primelor victime cazute pentru libertate, in urma cu 17 ani.
Drapelele au fost coborâte in berna ieri la Timisoara, iar posturile de radio au transmis programe specifice acestui moment. Familiile revolutionarilor au participat la slujbe in memoria eroilor Revolutiei si au depus coroane la mormintele acestora. Manifestarile au inceput de sâmbata, când la balconul Operei Române a fost aprinsa flacara simbolica a Revolutiei care va ramâne aprinsa pâna pe 22 decembrie. Sute de oameni au aprins lumânari in centrul orasului. In Craiova, manifestarile dedicate Revolutiei din decembrie ’89 se vor desfasura vineri, 22 decembrie. „Vor fi depuse coroane de flori la Troita ridicata in memoria eroilor-martiri si pe care o vom muta lânga statuia lui Alexandru Ioan Cuza; vom avea si o masa festiva, cu mâncare de post, iar un autobuz va deplasa persoanele care vor depune lumânari la locurile unde au cazut craioveni la Revolutie“, a declarat primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon.
Prima zi: 59 de morti si sute de raniti
Ziua de 17 decembrie 1989 a fost cea mai cumplita din istoria orasului Timisoara. Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereastra documentele partidului, brosurile de propaganda si alte simboluri ale puterii comuniste. Au incercat sa incendieze cladirea, dar au fost opriti de unitati militare. La ordinele lui Nicolae Ceausescu s-a tras in manifestanti, din Piata Libertatii pâna la Opera, in zona Podului Decebal si pe Calea Lipovei. Taburile au blocat intrarile in oras, iar elicopterele le supravegheau. Orasul a devenit un adevarat infern: lupte de strada, focuri de arma si masini in flacari. Prima zi a Revolutiei a facut 59 de morti si sute de raniti. In seara de 17 decembrie ’89, Timisoara arata ca dupa razboi: sânge, morti si cladiri distruse.
„Eroii nu mor niciodata“
Grupul de actiune Noii Golani si Asociatia 21 Decembrie 1989 organizeaza in aceste zile o
campanie de comemorare a eroilor Revolutiei din 1989, intitulata „Eroii nu mor niciodata“. „Prea multa lume a uitat deja. Prea repede, prea usor, martirii libertatii au iesit din vietile noastre pentru a intra in ceata istoriei. Ne consideram importanti, puternici, atotcunoscatori si, totusi, suntem atât de mici, de lasi, de insignifianti. Tocmai de aceea in fiecare decembrie e timpul sa ne plecam capul si sa ne gândim, o clipa macar, la cei ce nu mai sunt. In decembrie 1989, oameni ca noi – ca mine si ca tine – au iesit in strada si au avut curajul sa spuna NU dictaturii comuniste. Gestul lor poate parea normal acum, dar atunci nebunii curajosi erau doar minoritatea care a trezit poporul tacut si resemnat. Unii dintre ei aveau doar 17, 20 sau 25 de ani si totusi au stat in fata tancurilor si au murit daca a fost nevoie“, se arata intr-un comunicat primit la redactie.