10.6 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecord de soferi bauti de Boboteaza

Record de soferi bauti de Boboteaza

De Boboteaza si Sfântul Ion, 33 de doljeni s-au ales cu dosare penale sau permise suspendate pentru ca s-au urcat bauti la volan.


La sfârsitul saptamânii trecute, soferii doljeni au batut toate recordurile in ceea ce priveste sanctiunile aplicate pentru conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice pe drumurile publice. In urma controalelor politistilor, s-a stabilit ca unii dintre soferi erau beti turta, in capul listei fiind un doljean a carui alcoolemie a fost de 1,06 miligrame pe litru alcool pur in aerul expirat. In urma controalelor efectuate in trafic, la sfârsitul saptamânii trecute, de politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj, au fost constatate sapte infractiuni, fiind suspendate in total 33 de permise pentru conducerea sub influenta alcoolului.


Bauti la volan


Dintre cele aproape 2.000 de autovehicule controlate, politistii de la Rutiera au avut parte de doua surprize – doi soferi care aveau o alcoolemie de peste 1 miligram.


In noaptea de vineri spre sâmbata, in comuna Motatei, a fost depistat Marian Vasile, de 39 de ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism Dacia in stare de ebrietate. In urma controlului cu etilotestul s-a stabilit ca Vasile avea o concentratie alcoolica de 1,03 mg/l alcool pur in aerul expirat.


In noaptea de sâmbata spre duminica, pe raza localitatii Castranova, a fost depistat de catre politisti Doru Iancu, de 32 de ani, din localitate, care conducea un autoturism Oltcit având o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur in aerul expirat.


In aceeasi seara, in orasul Filiasi, agentii de politie rutiera din localitate l-au depistat pe Titu Trânca, de 40 de ani, din comuna Tântareni, judetul Gorj, la volanul unui autoturism Oltcit, având o concentratie de 0,81 mg/l alcool pur in aerul expirat.


In aceeasi noapte, in localitatea Plenita, a fost depistat Marin Iovan, de 51 de ani, din localitate, care conducea un autoturism Dacia 1310 fara a avea permis de conducere si fiind sub influenta bauturilor alcoolice, gasindu-i-se o concentratie de 0,45 mg/l alcool pur in aerul expirat. In toate cazurile s-au recoltat probe biologice si s-au intocmit dosare penale.


Pericol pe drumurile publice


Politistii de la Rutiera spun ca soferii care consuma alcool si se urca la volan sunt adevarate pericole pentru ei insisi, dar si pentru ceilalti participanti la trafic. „Soferii care se urca bauti la volan pun in pericol atât viata personala, cât si a celorlalti participanti la trafic, pentru ca alcoolul scade reflexele necesare conducerii, iar distantele nu pot fi apreciate corect“, a declarat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere.


Politistii amintesc ca sofatul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice este pedepsit drastic de legislatia in vigoare.


Astfel, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, cu o imbibatie de peste 0,80 g/l alcool pur in sânge ori cu o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.


In cazul contraventiei, amenda poate ajunge pâna la 20 de puncte, adica 780 de lei (7.800.000 de lei vechi), iar permisul de conducere se suspenda pentru 90 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS