3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Despre pensia anticipata partiala si anticipata


Doamna Camelia Tudose din Craiova ne-a trimis o scrisoare rugându-ne sa ii oferim mai multe informatii despre pensionarea anticipata, precum si actele necesare pe care trebuie sa le depuna la dosar pentru solicitarea pensionarii.


GdS: Doamna Camelia Tudose, ne-am interesat pentru dumneavoastra la reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. Exista doua tipuri de pensionare anticipata: anticipata partiala si anticipata. Pentru prima isi pot depune cerere cei care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pâna la zece ani, cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult cinci ani. La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, sau a satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau cu termen redus, concentrat, mobilizat sau in prizonierat. Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cel al pensiei pentru limita de vârsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.La implinirea vârstelor standard de pensionare, prevazute de lege, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute de lege, prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.


Actele necesare pentru solicitarea pensiei anticipate partiale sunt: cererea pentru inscrierea la pensie anticipata partiala; carnetul de munca (original si copie); carnetul de asigurari sociale (original si copie); alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca; adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca pentru perioada 01.04.1992 – 01.04.2001; adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite; dovada certificarii stagiului de cotizare; adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat; alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.Cererea impreuna cu actele doveditoare trebuie depuse de solicitant in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor. „Pensia anticipata o pot solicita asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin zece ani si au cu cel mult cinci ani mai putin decât vârsta standard de pensionare. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de vârsta. La implinirea vârstelor standard de pensionare prevazute de lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare. La dosar trebuie depuse aceleasi documente ca si in cazul pensiei anticipate partiale“, a mentionat Ileana Ciutan, directoarea executiva a CJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS