4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFemeia, mereu deasupra

Femeia, mereu deasupra

Daca, la nivel national, sindicalistii din Blocul National Sindical considera ca pe piata muncii din România femeile sunt discriminate, la nivelul judetului Dolj se pare ca femeia se afla la putere. Cel putin asa reiese din declaratiile reprezentantilor principalelor sindicate din invatamânt, sanatate si chiar industrie.


Despre egalitatea de sanse in cariera dintre un barbat si o femeie s-a tot vorbit de-a lungul timpului. Daca a avea o functie importanta alaturi de barbati putea fi considerat doar un vis, acum insa, in judetul Dolj nenumarate femei detin functii de conducere, sunt incadrate pe aceleasi salarii ca si barbatii, au aceleasi sanse de promovare. In mediul privat exista insa si in prezent anumite „restrictii“, criteriile prin care femeile sunt alese depinzând de vârsta, de starea civila a femeii, chiar si de planurile de viitor…


„In industrie, femeia intâmpina probleme“


Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar, Filiala Federatiei „Spiru Haret“, considera ca in invatamânt 70% dintre angajate sunt femei, foarte multe ocupând functii de conducere.


„In judetul Dolj, in invatamânt, femeile predomina. Unele dintre doamne sunt chiar frumoase si destepte, care poate daca nu ar fi ales meseria de a lucra cu copiii si adolescentii, nu ar fi avut nici o sansa sa promoveze in intreprinderi ca Electroputere, IRUC sau in alte domenii. Chiar si in magistratura, femeia a inceput sa conduca, insa in industrie cred ca si in prezent femeia intâmpina probleme. Trebuie sa lupte cu prejudecatile barbatilor directori. Cine este destupat la minte nu conditioneaza angajarea unei femei cu studii si experienta profesionala de alte aspecte: dorinta de a deveni mama, vârsta femeii – poate vine direct de pe bancile facultatii sau este o femeie de 50 de ani cu experienta si cu un CV ireprosabil. De multe ori, tinerele familiste sunt refuzate la angajare din cauza ca patronii se gândesc ca intr-un scurt timp femeia va dori sa devina mama si astfel postul ii va ramâne blocat timp de doi ani, pe perioada concediului de crestere a copilului“, a spus Lungulescu.


„In sistemul sanitar, femeile sunt in proportie de 90%“


Nici in sanatate nu exista prejudecati sau diferente intre barbati si femei, cel putin asa sustine presedinta Sindicatului SANITAS din judetul Dolj. „Sanatatea“ doljenilor se afla, se pare, in mâna femeilor. „In sistemul sanitar, femeile sunt in proportie de 90%, ceea ce spune absolut tot… In ceea ce priveste piata muncii din judetul Dolj, femeile se angajeaza cu mai mare greutate. Principala conditie aflata in atentia angajatorilor este vârsta, dupa pragul de 35 – 40 de ani femeile cu greu isi gasesc un loc de munca. Din fericire, in sistemul sanitar nu exista astfel de probleme“, a precizat Ileana Ionescu, presedinta SANITAS Dolj.


Desfiintând cumva prejudecatile legate de mediul de munca din intreprinderi, Cornel Mondea, directorul general al Electroputere Craiova, a precizat ca aproximativ 30% dintre angajatii pe care ii coordoneaza sunt femei.


„Salariul il primesc la fel ca si barbatii, au aceleasi conditii de munca si drepturi. Femeia trebuie promovata, este mult mai ambitioasa ca barbatul. Din cei sapte directori din Electroputere, sase sunt femei: sefe de birou, de laborator. In total avem 795 de doamne care lucreaza alaturi de noi“, a spus Mondea.


Drept dovada ca femeia „conduce“, prezentam câteva doamne din judetul Dolj care detin functii importante: Diana Busoi – inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj; Cristina Calangiu – manager al Spitalului de Urgenta Craiova; Viviana Rezeanu – sefa Policlinicii din cadrul Spitalului Universitar CFR Craiova; Ileana Ciutan – directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj; Nicoleta Miulescu – secretara Primariei municipiului Craiova; Aura Gabriela Militaru – presedinta, directoare generala a Casei de Asigurari de Sanatate Dolj; Mariana Tanase – directoarea Directiei Judetene de Statistica Dolj, si lista poate continua…


26% dintre patroni sunt femei


Reprezentantii Blocului National Sindical sustin ca datele Institutului National de Statistica arata ca numai 26% dintre patroni sunt femei, iar 70% dintre salariatii care nu sunt platiti pentru munca prestata sunt, de asemenea, femei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII