Paraşutism, parapantă, zbor cu motor, planorism, dar şi plimbări cu ATV-ul sau curse de carting. De fapt, ore de agrement la marginea Craiovei.
Dacă până mai ieri, concediul de vară petrecut la malul mării avea să aducă cu el şi creşterea adrenalinei o dată cu practicarea unor zboruri cu paraşuta, parapanta sau cu deltaplanul, astăzi iubitorii acestor sporturi pot opta încrezători pentru câteva clipe de distracţie la marginea Craiovei. O plimbare cu ATV-ul la doar 60 de lei ora sau, de ce nu, un zbor deasupra urbei, pot schimba semnificativ o zi obişnuită de week-end. Aşa că, atunci când îi propuneţi iubitei o ieşire la picnic nu uitaţi să includeţi în meniu, în locul desertului cu multe calorii, o plimbare cu avionul, la numai 95 de euro ora. La bord vor sta oameni cu pregătire, cu multe ore de zbor la activ. Nici norii nu vor îndrăzni să strice atmosfera, iar soarele vă va surâde pe la geam. Şi dacă un astfel de meniu nu este pe placul dumneavoastră, puteţi opta pentru un zbor cu parapanta. Pentru 15-20 de euro, puteţi gusta alături de jumătatea dumneavoastră emoţiile înălţimii. O dragoste la înălţime, visul oricărui îndrăgostit. Şi dacă toate acestea v-au deschis apetitul, la sol vă aşteaptă alte surprize. Fie o cursă cu ATV-ul, fie o plimbare cu cartul. Mai puteţi fura câteva momente unice în împărăţia norilor, înainte de a sări cu paraşuta.
Un alt fel de hobby
Şi dacă micuţul de acasă refuză cu îndârjire să meargă la cursurile de balet, dans sau muzică de la Palatul Copiilor, iar energia sa debordantă vă năruie pur şi simplu, puteţi să-l înscrieţi la un curs. Nu, în nici un caz unul de matematică sau fizică. Nu aţi câştiga cu siguranţă nimic. Nici tenisul sau fotbalul nu sunt mai potrivite. Se caută ceva nou, şi, în fond, tendinţele sunt cu totul altele. Sporturile „extreme“ sunt la modă. Şi bunicul vine cu ideea: „Şcoala de zbor“. Toată lumea strânsă în jurul mesei din sufragerie, locul de desfăşurare a consiliului de familie, îşi întoarce privirile mirate spre el. Gânduri, gânduri le invadează mintea. „Să fie oare de vină bătrâneţea. Sărmanul tata“, vrea parcă să grăiască tatăl său „Bunicul a înnebunit. Să stau cu inima strânsă ca un purice şi-n orele mele de linişte de după-amiază. Nu-mi ajunge stresul de la serviciu“, ar striga în gura mare mama, în vreme ce bunica lasă să-i scape un murmur de pe buze: „De vină sunt revistele acelea care îi cad în mână“. În liniştea aceea, gândurile se năruie atunci când micuţul ce până acum strâmba semnificativ din nas, la auzul programului ce i se pregătea, strigă în gura mare. „Da, bunu. Ce idee bună“. Privirile se mută ca la un semn spre micuţul entuziasmat. „Să fie oare ideea pe care noi o căutam?“, grăieşte cu voce tare fără să-şi dea seama tata. O altă confirmare. „Da“, venită bineînţeles din acelaşi colţ al camerei, ocupat de micuţ. „Cursurile sunt gratuite, aşa că puteţi scuti câţiva bani. Aşa am citit în revista aceea pe care un tânăr a uitat-o pe băncuţa din parc, ieri-dimineaţă, când mă întâlnisem cu băieţii la un «schimb de experienţ㻓, vine bunicul să completeze pentru mai multă credibilitate. Ideea începe să prindă contur. Se pun cap la cap toate informaţiile, în vreme ce puştiul vădit mulţumit ţopăie prin casă, bucuros fiind că în sfârşit cineva i-a găsit o îndeletnicire onorabilă. „Şi când puştiul va creşte veţi putea opta pentru cursuri de paraşutism, planorism sau zbor cu motor. Mi-am făcut lecţiile şi m-am informat“, recunoşte timid bătrânul care venise cu toate temele făcute, convins fiind că ideea lui va prinde. „Durata lor este de aproximativ două luni. După terminarea cursului, învăţăceii vor susţine şi un examen pentru aprobări de zbor. Antrenamentele nu se vor termina acolo, căci după toate aceste proceduri, urmează antrenamentele la sol: şcoala de carling, învăţarea modului de urcare în aeronavă, învăţarea aparaturii de bord. Instrucţie, şi iar instrucţie. Dis-de-dimineaţă, căci atmosfera este caldă, iar aerul dens. Aşa mi-a spus Cristi Smarandache, şeful de la Aerodrom, cel ce se ocupă de fapt de instruirea copiilor“, îi bombardează cu informaţii bunicul pe cei prezenţi, care înţeleg acum comportamentul dubios al celor doi eroi, agenţi sub acoperire, cu numele lor de cod Bunu şi Copilul, care complotau deseori pe la colţurile casei. De aici toate şuşotelile. „Bine lucrat“, conchide tatăl. Misiune îndeplinită.
Povestea continuă
„Şi asta nu e tot“, grăieşte bunicul. Aşa că povestea continuă. Auditoriul este surprins din nou. Bunicul nu se lasă cu una cu două, vrând să demonstreze că memoria încă îl ajută, în ciuda vârstei destul de înaintate. „Se fac şi cursuri de instruire pentru zborul cu parapanta. Cursurile se plătesc în acest caz. 200 de euro. Pregătirea elevilor durează mult mai puţin, făcându-se mai multe şedinţe de pregătire pe durata unui an“, povesteşte plin de entuziasm bunicul, căci a reuşit să-şi convingă auditoriul de importanţa şi utilitatea acestor cursuri pentru nepoţelul său. Mai bea o gură de apă din paharul din faţa sa şi apoi grăbit ca nu cumva să-şi piardă „publicul“ continuă cu şi mai mare înfrigurare: „Ştiu că v-aţi face griji. Înălţimea, problemele pe care le pune ea. Aşa că, mai am o soluţie de rezervă. În curând se va construi o pistă de carturi. Se va înfiinţa şi o şcoală de carting, aşa că puteţi opta pentru acest din urmă curs“. Îşi trage sufletul şi aşteaptă confirmarea consiliului, care nu întârzie să apară. „Undă verde“. Ba mai mult, Bunu va continua colaborarea cu „agentul“ Copilul, fără a fi stingheriţi de vreun „duşman“ plin de îngrijorare. „Şcoala de zbor“ îi aşteaptă.