Transpiraţia excesivă, desprinderea mâinilor de pe volan, amneziile minore sunt cele mai dese situaţii în care se găsesc viitorii participanţi la trafic.
Un viitor aspirant la titlul de şofer. Prima şedinţă cu instructorul auto. De fapt, o altă bătaie de cap pentru domnul din dreapta. Se pregăteşte conştiincios pentru întâlnirea cu noul client, de fapt o clientă. Lucrurile se complică mai mult, cel puţin pentru prima şedinţă, când sunt descrise părţile componente ale maşinii, ascunse sub capotă. Replica clientei se va concretiza cu siguranţă în fraza: „Dar ce-mi trebuie mie să ştiu toate acestea, nu există servicii permanente de reabilitare a defecţiunilor?!“. Şi, totuşi, instructorul insistă. Ba chiar face diverse asociaţii cu ustensilele din bucătărie şi mânuirea lor. „Schimbătorul de viteză se mânuieşte încet, aşa cum se amestecă cu lingura în ciorbă, fără a transforma ingredientele fierte în resturi de ingrediente“. Replica nu întârzie să apară. „Destul de greu de presupus această mişcare, dat fiind faptul că eu nu gătesc de obicei. Ba mai mult, ca să fiu sinceră, nu am gătit niciodată“. Aşa că situaţia se complică.
O nouă zi, noi peripeţii
În fine, prima şedinţă se scurge, oarecum, fără incidente. În cea de-a doua, a treia şedinţă, alte şi alte peripeţii demne de menţionat în jurnalul unui instructor auto. Astăzi vor merge prin oraş. Lume multă, trafic intens. Şi, într-o intersecţie, uită să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers. Primul incident: tânăra, viitoare aspirantă la titlul de şofer, i-a mâinile de pe volan exclamând: „Vai, dar am uitat să semnalizez“. Pe instructor îl trec transpiraţiile, văzând cum maşina scapă de sub control. Reflexele şi experienţa îl ajută să scape cu faţa maşinii neşifonată din acest incident. Totuşi nu-şi poate înghiţi cuvintele: „Dă-o dracului de semnalizare, pune mâinile pe volan“. Îşi aprinde altă ţigară, nervii îl lasă încet, încet. „Deh, un elev puţin mai dificil“, îşi spune în gând. Viitoarea şoferiţă, persoană cu memorie scurtă, uită repede incidentul şi, ca un făcut, îi arată instructorului o colegă de clasă, în stilul caracteristic: ridicând mâinile de pe volan. Bărbatul din dreapta, răbdător din fire, simte că nu mai poate. Priveşte cu nerăbdare ceasul. După câteva minute bune şedinţa se va termina. Dar nu şi ziua. Alt client, alte peripeţii. După schimbul politicos de saluturi, se urcă la volan un nou elev. Instructorul observă un uşor tremurat al mâinii când bărbatul bagă cheia în contact. Încearcă să-i distragă atenţia, amuzându-l cu o întâmplare haioasă: „Mai sunt zece minute până la începerea şedinţei. Să vă povestesc ce mi s-a întâmplat astăzi. Se pare că unul dintre elevi este de-a dreptul ghinionist. Ba mai mult, nu şi-a lăsat neşansa acasă, a luat-o cu el. La o şedinţă am făcut doua pene. Este vorba de o domniţă. La prima oră de traseu. Se urcă la volan. După doi metri pană. Mergem, remediem situaţia, în decursul celei de-a doua oră, un zgomot ciudat ne face să tragem pe dreapta. Când colo ce să vezi: pană la roata din spate. Ghinion curat. Aveam să aflu că se născuse într-o zi de 13. Cu greu lucrurile îi ieşeau aşa cum era normal“. Noul elev pare să mai fi uitat de trac. Dar, după câţiva metri parcurşi, emoţiile îl năpădesc. Şi o dată cu ele, o transpiraţie abundentă îi inundă corpul. Ca într-o saună.
Mai rău nu se poate
Încă o zi se scurge. Îi urmează alta, numai că de această dată ceva mai interesantă. Prima şedinţă din acea zi. O elevă cu greutate. Cântăreşte doar 140 de kilograme. Maşina resimte povara, dar nu dă semne vizibile. Doar ce trecuse pe la medicul său de familie, mecanicul auto. Îşi schimbase ambreiajul. Se simţea bine. Asta până la nefericitul eveniment: tânăra cu greutate uită pentru o clipă să apese ambreiajul, aşa că pune sănătos mâna pe schimbătorul de viteză şi stupoare: rămâne cu el în mână! Se anunţa o zi bună. Nevinovata maşină se prezintă din nou la medicul său de familie. După câteva ore de reparaţii, porneşte din nou pe traseu.
De data aceasta, la volan este un elev, care prezintă deseori în intersecţii forme uşoare de amnezie: „Care-i stânga? Dar care-i dreapta?“. O altă ţigară se aprinde în dreapta sa. Tony Voicu, instructorul, se pregăteşte sufleteşte pentru următoarele ore. Are chiar şi un examen astăzi.
Personajul principal – o elevă destul de dificilă. Au făcut împreună mai bine de 60 de ore de pregătire. Degeaba, se pare, căci tânăra jună nu reuşeşte să pornească nici motorul în faţa examinatorului.
„Doamne, ce mai zi!“, pare a grăi printre dinţi instructorul. E prea mult pentru o zi. Aşa că se urcă liniştit la volan, convins că a văzut destule pentru o zi de instructor. Şi totuşi, o fostă elevă, proaspătă participantă la trafic, urcă în maşina sa cea nouă şi demarează. Totul decurge normal până la prima intersecţie.
Un şofer grăbit o claxonează. Tânăra se pierde: virează stânga, şterge maşina de un autobuz aflat în staţie. Îşi pune mâinile la ochi. La fel şi instructorul, care speră că drumul până acasă să-l ferească de evenimente la care fără voie devine martor. Totuşi, dincolo de toate aceste incidente, trăieşte zilnic şi satisfacţie când întâmplător, pe stradă, recunoaşte printre participanţii la trafic şoferi buni, foşti elevi, care, deşi la început s-au regăsit în „modele“ negative, astăzi excelează în ale şofatului.