11.2 C
Craiova
vineri, 25 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateŞtranduri ilegale în Craiova

Ştranduri ilegale în Craiova

Zeus şi Roma sunt două dintre ştrandurile craiovene care funcţionează de mai mulţi ani fără autorizaţie sanitară. Patronii acestor locuri de agrement joacă bambilici cu inspectorii sanitari, care nu reuşesc nici măcar să-i amendeze.

Oferta pentru craiovenii dornici să se răcorească la ştrand în zilele călduroase de vară este destul de slabă în acest sezon. În Craiova şi în zona limitrofă există, după calculul inspectorilor sanitari de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj, opt locuri de agrement, dintre care cinci s-au deschis deja de câteva zile. Este vorba de Valencia, Perla (la Preajba), Laguna Albastră, Zeus şi Roma. Alte trei ştranduri sunt în curs de reamenajare.

Punct de lucru inexistent

Problema este că două dintre ştranduri, Zeus şi Roma, şi-au deschis şi în acest sezon porţile deşi nu deţin autorizaţie de funcţionare, neavând declarat punctul de lucru. Inspectorii ASP Dolj susţin că Roma va primi probabil decizie de închidere din acest motiv, în cazul în care proprietarul, Dinel Staicu, nu se va prezenta la ASP pentru a-şi rezolva problema. „Roma este, de fapt, un local cu un mic bazin, fără loc de plajă, pentru maximum 20 de persoane. Are, în schimb, o mochetă pe jos, care nu corespunde normelor sanitare. Am mers acolo, dar nu am avut cu cine să stăm de vorbă, motiv pentru care am lăsat o înştiinţare patronului să ne caute ca să vedem ce este de făcut“, a declarat dr. Emilia Cornea, inspectoare sanitară în cadrul ASP Dolj.

„Ştrandul este în probe“

O situaţie asemănătoare este la Ştrandul Zeus, care aparţine consilierului pe probleme de romi al prefectului de Dolj, Ilie Bambaloi. Consilierul a deschis ştrandul, deşi nu are autorizaţie de funcţionare şi nici grupuri sanitare corespunzătoare, după cum a menţionat dr. Emilia Cornea: „Până anul acesta, clienţii ştrandului foloseau grupul sanitar din afară, al vechilor unităţi care au funcţionat înainte acolo. Anul acesta, proprietarul a reuşit să facă un WC, însă doar cu o singură cabină, deşi un loc de agrement trebuie să aibă grupuri sanitare separate pentru bărbaţi şi femei“. Pentru că nici proprietarul Ştrandului Zeus nu a fost de găsit, inspectorii sanitari i-au lăsat şi lui o invitaţie scrisă, pe care consilierul nu şi-a făcut timp să o onoreze.
Contactat telefonic, Ilie Bambaloi a declarat că ştrandul nu funcţionează ilegal, ci este în probe: „Ştrandul nu l-am deschis, este în probe ca să vedem dacă este OK. Recunosc că sunt nereguli cu toaleta, dar am făcut-o în interior, aşa cum mi s-a cerut. În rest, nu sunt probleme, apa din bazin este filtrată“.

Patronii au scăpat nesancţionaţi

Controlul inspectorilor sanitari nu a făcut însă decât să arate din nou aceleaşi nereguli constatate de mai mulţi ani atât la Roma, cât şi la Zeus. Anul trecut, de exemplu, Roma a fost vizitat de inspectorii sanitari, care s-au mulţumit să-l invite în scris la sediul ASP pe Dinel Staicu (de două sau de trei ori, după cum susţine dr. Cornea) şi atât. Tot dr. Cornea a promis însă că, de data aceasta, inspectorii „vor fi mai insistenţi“.
Până la urmă, craiovenii care riscă să facă o baie la Roma sau Zeus o fac pe proprie răspundere. Cei care ar trebui să vegheze ca astfel de unităţi să nu devină un pericol pentru sănătatea publică nu au găsit încă o modalitate de a le aplica sancţiuni sau măcar de a le obliga să intre în legalitate.

Ce spune legea

Pentru nedeclararea punctului de lucru, unităţile în cauză riscă o amendă cuprinsă între zece şi 100 de milioane de lei vechi, potrivit Legii 359/2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII