19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia şi Serbia parteneri în domeniul justiţiei

România şi Serbia parteneri în domeniul justiţiei

În cadrul şedinţei de Guvern de ieri a fost aprobat Protocolul de cooperare între Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Republica Serbia.
România va oferi întregul sprijin Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, folosind experienţa ţării noastre din perioada pregătirii aderării.
Intrarea în vigoare şi punerea în aplicare a Protocolului de cooperare dintre ministerele de justiţie ale celor două ţări reprezintă primul pas concret pentru dezvoltarea cooperării judiciare. Astfel, România va putea oferi Serbiei expertiza sa în lupta anticorupţie, armonizarea legislaţiei naţionale cu standardele europene, reforma sistemului judiciar, crearea unor structuri specializate pentru combaterea corupţiei, educarea şi pregătirea profesională a magistraţilor, îmbunătăţirea activităţilor din domeniul administraţiei penitenciare, cooperarea internaţională în cazuri de crimă organizată.
România deţine "cel mai puternic arsenal anticorupţie din lume", conform Raportului Freedom House. Astfel, experienţa României de reformare a sistemului judiciar şi de creare a unor structuri specializate pentru combaterea corupţiei şi fraudei poate servi drept model pentru statele din Europa de sud-est.
Protocolului de cooperare prevede: elaborarea unor programe comune, organizarea seminariilor pentru schimburi de experienţă la nivelul personalului, înfiinţarea unor echipe de lucru la nivel de experţi, organizarea seminariilor şi sesiunilor ştiinţifice pe probleme juridice de interes comun.
În cadrul viitoarei întâlniri pe care ministrul român al justiţiei, Tudor Chiuariu, o va avea cu omologul său sârb, imediat după intrarea în vigoare a Protocolului, vor fi stabilite primele acţiuni concrete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS