16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIrak: Atunci când armele tac.....

Irak: Atunci când armele tac…..

Acţiunile umanitare executate de militarii Batalionului 32 Infanterie „Mircea” de la Timişoara au debutat, la mai puţin de o lună de la sosirea în teatrul de operaţii, cu prima misiune concentrată pe sprijinirea din punct de vedere medical a cetăţenilor irakieni din zona de responsabilitate românească în Irak.
Astfel, controlarea zonei „bănăţene”, care se întinde pe suprafaţa provinciilor DHI QAR şi AL MUTHANNA – aproximativ 60 000 de kilometri pătraţi – din punct de vedere al asigurării unui mediu stabil şi sigur va fi completată cu acoperirea acesteia din punct de vedere medical.
Chiar dacă proiectele de cooperare civil-militară sunt în plină desfăşurare, în paralel cu acestea s-au planificat şi executat acţiuni pe linie medicală care şi-au propus o verificare a stării de sănătate a locuitorilor din provinciile aflate sub controlul batalionului românesc şi încercarea, în limita posibilităţilor, de a contribui la o ameliorare a acesteia.
Iniţiativa bănăţenilor este foarte îndrăzneaţă, însă o echipă de numai câţiva militari nu va putea acoperi o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori cât numără cele două provincii aflate în responsabilitatea infanteriştilor Batalionului 32 „Mircea”. În acest sens „scorpionii galbeni” au ales să dea startul acestui proiect prin vizitarea localităţii MUHAMMAD AL-MANSHAD din districtului AL BATHA. Localitatea nu a fost aleasă întâmplător. În sudul Irakului, zona geografică în care forma predominantă de relief este deşertul, există sate populate cu numai câteva zeci de locuitori care nu au nici un punct medical pe o rază de 50 km. Această dispunere izolată a localităţilor, combinată cu lipsa apei potabile creează condiţiile propice pentru ca locuitorii acestora să aibă o sănătate şubredă.
Acţiunea umanitară cu focus medical a fost foarte bine primită de localnicii irakieni, ca dovadă că, în numai câteva ore echipa medicală românească, condusă de căpitanul dr. Daniel Cazacu – medicul şef al Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, a consultat un număr mare de persoane de toate vârstele şi de ambele sexe.
Căpitan dr. Daniel Cazacu: „Având în vedere lipsa programelor de sănătate la nivel naţional, activitatea de focus medical a vizat în primul rând o evaluare a stării de sănătate din localitate, tratarea cazurilor acute şi de ce nu creşterea încrederii acestora în sprijinul pe care îl oferă armata României. Afecţiunile descoperite la cei consultaţi sunt fără o gravitate deosebită, din sfera digestivă, respiratorie şi dermatologică dar care necesită o urmărire terapeutică în timp”
De o atenţie deosebită s-au bucurat copii care, împreună cu pacienţii de sex feminin au fost consultaţi de plutonierul major Sorina Rădulescu. Tradiţia şi religia musulmană impune restricţii severe pentru bărbaţi, fie ei chiar şi medici, în ceea ce priveşte modul de comportare în preajma unei femei. Astfel prezenţa unei asistente medicale în echipa românească a înlăturat aceste bariere şi a deschis porţile de comunicare cu pacientele irakiene.  
„Lipsa apei potabile şi a alimentelor bogate în vitamine – concluziona plt.maj. Sorina Rădulescu – la care se adaugă condiţiile precare în care îşi depozitează alimentele generează o serie de afecţiuni digestive care nu sunt foarte grave, numai că aceştia trebuie să urmeze un regim alimentar şi prescripţiile medicale primite”.
În urma consultaţiilor echipa medicală românească a făcut recomandări şi a prescris tratamente urmând ca în   viitor să revină în localitatea MUHAMMAD AL-MANSHAD pentru o nouă examinare.
Dealtfel aceste activităţi cu focus medical se vor intensifica, potrivit spuselor ofiţerului responsabil cu activitatea de cooperare civil-militara, locotenentul Dragoş Condurache, urmând ca să fie executate cel puţin o dată pe lună. Infanteriştii de la Timişoara vor acţiona pe viitor nu numai pentru a acoperi cele două provincii din zona de responsabilitate – DHI QAR şi AL MUTHANNA din punctul de vedere al asigurării libertăţii de mişcare ci şi pentru a putea să oferim populaţiei locale un minim de asistenţă medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS