13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi proceduri în cazul achiziţiilor publice

Noi proceduri în cazul achiziţiilor publice

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care modifică procedurile în cazul achiziţiilor publice, în condiţiile în care actualele proceduri erau  greoaie iar soluţionarea contestaţiilor se făcea foarte greu, rezultând o perioadă nepermis de mare pentru finalizarea acestor proceduri, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
„Contestarea fiecărei licitaţii publice a devenit o practică”, a spus primul-ministru, precizând că deşi procedura de contestaţie ar fi trebuit să se finalizeze în maxim 30 de zile, există cazuri în care aceasta durează luni de zile.
Primul-ministru a exemplificat printr-o licitaţie a Ministerului Sănătăţii, în care prin depunerea unor contestaţii în mod repetat s-a ajuns la situaţia în care o licitaţie demarată în martie pentru achiziţionarea unui sistem de tehnică de calcul pentru medicina de familie, nu a fost finalizată încă.
O altă modificare prevede instituirea de  sancţiuni pentru cei care depun astfel de contestaţii în mod nejustificat, îngreunând, astfel, procedura.
Cele mai importante modificări aduse legii achiziţiilor publice sunt următoarele:
· creşterea plafonului pentru care autorităţile publice pot achiziţiona direct produse servicii şi lucrări de la 5.000 la 10.000 de euro
·majorarea sumelor pentru care autoritatea contractantă are dreptul să aplice procedura de cerere de oferte, de la 40.000 la 75.000 de euro (fără TVA) pentru contractul de furnizare şi cel de servicii, şi am  majorat pragul de la 250.000 de euro la 500.000 euro pentru cel de lucrări  
Pentru a nu mai apărea situaţii similare celor de acum, Guvernul a decis că nu vor putea participa la licitaţii operatorii economici care în ultimii doi ani nu şi-au îndeplinit sau şi-au îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale. „Este vorba despre acea listă neagră despre care am vorbit în trecut”, a spus primul-ministru.
Totodată a fost suplimentat personalul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor astfel încât acest organism să poată procesa numărul mare de contestaţii care apar la fiecare achiziţie publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS