7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024

Mlaştini sub Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=rzzQYr9uuNQ

Canalul colector şi câteva case de pe strada Râului din Craiova stau pe o mlaştină.

În timpul lucrărilor la noua canalizare de pe strada Râului, constructorii s-au trezit că terenul din împrejurimile săpăturilor o ia la sănătoasa. Cel mai aproape de pericolul unei scufundări se află câteva case şi caseta canalului colector, care străbate partea de nord-vest a municipiului. Potrivit specialiştilor, continuarea lucrărilor în acest moment ar periclita inclusiv artera de circulaţie, aflată la doar cinci metri de mlaştină, supusă traficului greu. În ciuda măsurilor suplimentare de siguranţă pe care le-a luat, Hidroconstrucţia SA, antreprenor în contractul ISPA pe bani europeni pentru realizarea noii canalizări, nu a scăpat de ce i-a fost frică: afundarea solului din pricina pânzei freatice aflate aproape de suprafaţă.

Colac peste pupăză, în zona afectată a fost descoperit şi un izvor care face aproape inutile eforturile de a scoate apa din pământ pentru a putea fi executate lucrările specifice. „Suntem nevoiţi să încetăm activitatea în acest sector până când vom reuşi să stabilizăm tot tronsonul. Casele, caseta canalului colector şi chiar asfaltul sunt în pericol, mai ales că am găsit şi un izvor dedesubt. Sperăm să reuşim într-o săptămână. Asta presupune însă un volum imens de lucrări. Ca exemplu, va trebui să transportăm din Bacău alte echipamente şi utilaje grele. Noi am solicitat din nou beneficiarului o revizuire a documentaţiei pentru acest sector, fiindcă datele din proiectul iniţial sunt departe de starea existentă a solului. Din păcate, se pare că acel proiect este departe de toată lumea, fiindcă eu, unul, nu am reuşit să mai dau nici de el, nici de geoproiectanţii care şi-au dat avizul“, a spus Dumitru Hornoiu, şeful de lucrări al Hidroconstrucţia SA.

El a precizat că vor fi instalate planşe de protecţie pentru a elimina în primul rând pericolul care paşte locuinţele.

Fără proiect

Reprezentantul Hidroconstrucţia SA a chemat ieri în nume personal un specialist geolog care să-şi spună părerea, însă aceasta nu ţine loc de hârtie oficială. Meseriaşii de la PIU (unitate de implementare proiect ISPA – n.r.) şi de la Eptisa (consultantul de proiect – n.r.) care ar fi trebuit să mănânce pe pâine informaţia referitoare la mlaştinile în care urmează să se execute lucrări de zeci de milioane de euro îşi dau şi ei cu presupusul asupra pericolului, dar atât. Nici la Compania de Apă „Oltenia“ SA, beneficiarul banilor ISPA, documentaţia geo nu e de găsit. Despre noi proiecte sau expertize care să justifice modificarea radicală a condiţiilor de lucru şi chiar imposibilitatea efectuării lor, pe alocuri, nici vorbă! Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri că va avea o discuţie cu reprezentanţii Eptisa Internacional. „Acum nu sunt în Craiova, dar mă voi interesa de soarta lucrărilor la consultanţi. Am înţeles încă de astă-vară că avem o mare problemă pe strada Râului, inclusiv cu proiectarea, dar nu credeam că se va agrava în aşa hal“, a spus primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII