Zeci de firme care au datorii la Finanţele doljene preferă să contracteze credite bancare cu care să-şi achite datoriile la stat. Avantajul este că băncile au dobânzi mai mici (10-15% pe an) decât percepe statul pentru restanţele bugetare (36% pe an).
Companiile craiovene care nu au posibilitatea să-şi achite datoriile restante către bugetul de stat din activitatea curentă adoptă o măsură de compromis, care le avantajează din punct de vedere financiar. Acestea contractează credite bancare a căror dobândă este de trei ori mai mică decât majorările de întârziere şi penalităţile cerute de stat. Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, afirmă că sunt zeci de companii din Craiova care au contractat credite bancare pentru plata dărilor către stat, deoarece „aceasta este singura modalitate de a-şi achita restanţele bugetare“.
„Cel mai scump credit este cel de la stat“
În timp ce băncile practică o dobândă de 10-15%, Fiscul percepe majorări de întârziere de 0,1% pe zi, adică 36% pe an. „Firmele plătesc băncilor o dobândă de două-trei ori mai mică decât dacă ar plăti majorările de întârziere la stat. Creditul de la stat este cel mai scump“, a arătat Alexandru Barcan, director executiv al Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Dolj. Fiscul încasează datoriile societăţilor comerciale începând de la cele mai vechi, iar unii agenţi economici nu au capacitatea de a achita şi datoriile curente, şi pe cele restante. De multe ori, firmele craiovene cu datorii mai mari către buget nu au mai făcut faţă plăţilor şi majorărilor percepute de Fisc, astfel încât au apelat la creditul bancar. În situaţii similare au fost nu numai SRL-uri mici, dar şi firme cu sute de angajaţi cu activităţi de producţie.
„Anul trecut am avut şi agenţi economici mari care au luat credite de la mai multe bănci pentru a-şi achita restanţele bugetare. Chiar le recomandăm agenţilor economici să procedeze aşa, pentru că la noi majorările de întârziere sunt foarte mari“, a mai precizat Mihai Antonescu.
Produse speciale pentru restanţierii la stat
Sistemul bancar a prins repede şmecheria, astfel că oferta băncilor s-a adaptat rapid la cerinţele agenţilor economici. Unele unităţi bancare au creat produse de creditare destinate companiilor care au datorii la stat. De exemplu, Banca Românească acordă credite pentru finanţarea debitelor restante la Fisc numai firmelor care sunt pe piaţă de peste cinci ani.
Banca Transilvania acordă astfel de credite pe o perioadă de un an agenţilor economici care au o cifră de afaceri pozitivă. Banca Comercială Carpatica percepe o dobândă de 16% pe an pentru întreprinderile mici şi mijlocii care au nevoie să-şi achite datoriile către stat. La dobânzile practicate, băncile adaugă diverse comisioane (de analiză a dosarelor, de analiză a garanţiilor, de acordare a creditului etc.), iar după plata acestora firmele debitoare tot sunt în avantaj faţă de majorările ce trebuie plătite la Fisc.