3.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRecurs în procesul privind divizarea SNLO

Recurs în procesul privind divizarea SNLO

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a contestat decizia prin care firma BNP Consult SA era desemnată acţionar al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO).

Ministerul Economiei şi Finanţelor a contestat decizia Tribunalului Gorj prin care lichidatorului Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor (ICM) SA, respectiv SC BNP Consult Craiova, i se recunoştea dreptul de a administra acţiunile deţinute de această firmă. În baza unui protocol încheiat între Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu, acţiunile ICM la SNLO reintrau în portofoliul MEF.

Este de amintit că în anul 2004, prin divizarea CNLO, au apărut complexurile energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova, SNLO, precum şi Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu. ICM a preluat la data respectivă majoritatea debitelor fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, primind în schimb acţiuni la societăţile nou-create. Astfel, în schimbul unei datorii de 2.100 de miliarde de lei vechi, ICM a devenit acţionarul SNLO cu 65,8% din acţiuni.

Poveste fără sfârşit

SC ICM a intrat însă între timp în lichidare judiciară, falimentul fiind cerut de o firmă privată, SC ARC SA Târgu Cărbuneşti. Statul, în calitate de creditor principal cu peste 19.000 de miliarde de lei vechi, a numit ca lichidator al ICM firma BNP Consult Craiova, care a beneficiat de un comision gras de 10% din recuperarea datoriilor.

Lichidatorul a reuşit anularea protocolului la Tribunalul Gorj şi a fost la un pas de a vinde acţiunile pe care le deţine la SNLO. Acest lucru a fost însă împiedicat la sfârşitul anului trecut de către juriştii SNLO. Aceştia au obţinut o ordonanţă preşedinţială prin care BNP Consult Craiova a fost împiedicată să înscrie ICM la Registrul Comerţului, ca acţionar al SNLO, până la judecarea recursului formulat de MEF.

Specialişti în gafe

Până în prezent, salariaţii Ministerului Economiei şi Finanţelor s-au întrecut în gafe de proporţii şi în luarea unor decizii ciudate. În primul rând, nici un jurist al MEF nu a fost prezent la procesul de anulare a protocolului. Aceiaşi jurişti nu au reuşit niciodată să câştige vreun proces în care a fost implicat BNP Consult.

Mai mult decât atât, au angajat ca avocat firma celebrului Arin Stănescu, care este şi lichidator, un apropiat al lui Varujan Vosganian. Arin Stănescu şi-a legat numele de mai multe falimente bancare de răsunet. În ultima lună şi jumătate, creditorii principali ai ICM, ANAF şi AVAS, au luat decizii ciudate. Mai întâi au selectat ca lichidator SC SIOMAX SRL din Târgu Jiu, după care au revenit şi au desemnat firma ROVIGO, care îi aparţine unui fost ofiţer de securitate. În tot acest timp, lichidatorul BNP Consult Craiova îşi dispută cu MEF, în instanţă, acţiunile SNLO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS