Afacerile cu terenurile de la staţiunile agricole din jurul Craiovei sunt departe de a fi rezolvate. Terenurile ar trebui să fie folosite pentru crearea şi păstrarea soiurilor de plante, pomi şi cereale şi pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Asta dacă am trăi într-o lume normală!
Circa 1.400 de hectare de teren i-ar trebui primarului din comuna Şimnic să poată finaliza legile fondului funciar. Nu speră nici măcar în vis să obţină de la comisia judeţeană atâta suprafaţă, dar crede că măcar cât i s-a aprobat prin hotărâre de guvern este musai să i se dea. Constantin Staicu, primarul comunei Şimnic, a făcut bătături în tălpi umblând pe la uşile prefecţilor şi juriştilor din Prefectura Dolj. El a sperat că unul dintre ei va putea să citească HG nr. 853/2006, anexa 1e, prin care comisiei de la Şimnic i-au fost atribuite 80,38 ha de teren de la Staţiunea de cercetare şi dezvoltare legumicolă Işalniţa. De doi ani, nimeni nu şi-a făcut timp să citească actul normativ, iar comisia judeţeană nu a vrut să ia act de HG şi să dispună procedurile legale pentru ca terenul să ajungă la destinaţia stabilită de guvern. „Din 2006 există HG 853 pe baza căreia ar fi trebuit să luăm de la Legumicola Işalniţa 80,38 ha de teren şi nu l-am luat nici până acum. După apariţia actului normativ m-am dus la domnul Marinescu (directorul Direcţiei legalitatea actelor şi contencios din cadrul Prefecturii Dolj-n.r.) şi i-am dus xerox după actul normativ, că mi-a zis că nu ştie de el. Am fost şi la fostul prefect Giugea şi mi-a promis de fiecare dată că ne dă pământul. Am spus la toate şedinţele de la prefectură şi nu s-a rezolvat nimic. Îmi trebuie 120 ha de teren pentru a putea să pun în aplicare hotărârile definitive şi irevocabile prin care sunt obligat sub ameninţarea sancţiunilor pecuniare să le dau cetăţenilor pământ şi eu nu pot să fac nimic“, a spus primarul Staicu.
Prefectul n-a fost informat
Este inexplicabil refuzul de a pune în aplicare actul normativ emis de guvern în condiţiile în care la cârma prefecturii este numit tocmai un reprezentant al executivului. Silviu Dumitru, actualul prefect, pe lângă faptul că este un fel de Tăriceanu de Dolj, la data numirii în funcţie era şi membru în Consiliul de Administraţie al Staţiunii legumicole Işalniţa, aşa cum scrie în declaraţia sa de interese depusă la numirea în funcţie. Întrebat de redactorii ziarului de ce prefectura refuză să pună în aplicare un act normativ emis de Guvernul României, el a declarat nonşalant că nu ştie de existenţa lui. „Nu ştiu nimic de hotărârea de guvern prin care i se dă comisiei de la Şimnic teren de la Legumicola Işalniţa“, a spus prefectul Dumitru. Nici subprefectul Ionel Ciobotea nu stătea mai bine la capitolul acte normative nepuse în aplicare de Prefectura Dolj. „Eu aud pentru prima dată de acest act normativ. Ştiu că Şimnicul este în judecată cu Primăria Craiova pentru 150 ha de teren, dar pe o altă lege, nu pe hotărâre de guvern. Dacă primarul de la Şimnic ştia, trebuia să vină la noi şi să ne informeze în scris“, a spus subprefectul Ionel Ciobotea.
Când doi se ceartă, al treilea câştigă
Dezlegarea misterului care pluteşte în jurul neaplicării Hotărârii de Guvern nr. 853 /2006 stă în puterea Primăriei Craiova. Surse demne de încredere din cadrul instituţiei ne-au declarat că în procesul dintre Primăria Craiova şi cea a Şimnicului, având ca obiect atribuirea a 150 ha de teren de la staţiunea Şimnic comisiei de la Craiova şi-a băgat cineva „coada“. Conform Legea nr. 525/2004 (altă lege prin care se reorganizau staţiunile de cercetare), cele 150 ha teren au fost puse la dispoziţia comisiei judeţene pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Comisia judeţeană a dispus atribuirea celor 150 ha comisiei de la Craiova care dorea să-i împroprietărească pe revoluţionari. Atunci, comisia de la Şimnic a dat în judecată comisia judeţeană şi pe cea de la Craiova deoarece terenul respectiv nu putea fi folosit pentru împroprietărire, ci doar pentru reconstituire. Alt argument al celor din Şimnic a fost şi acela că terenul se află pe raza de administrare a Şimnicului. Când procesul a ajuns la Tribunal, juriştii Primăriei Craiova au declarat HG nr. 853/2006, care apăruse între timp, ca fiind nelegală, fapt pentru care Tribunalul şi-a declinat competenţa şi dosarul a fost preluat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se află şi acum. Deşi specialiştii spun că nu sunt şanse să fie declarată nelegală hotărârea guvernului, primăria a folosit tertipul pentru a trage de timp şi a nu pierde cele 150 ha de teren de la Şimnic pe care le are la dispoziţie şi pe care le munceşte ilegal consilierul judeţean Ştefan Croitoru şi Staţiunea Şimnic de mai bine de trei ani. Între timp, active în valoare de 11 miliarde de lei de la Staţiunea legumicolă Işalniţa, cea asupra căreia a operat HG 853, au fost cumpărate de o firmă din Vâlcea, controlată de inconfundabilul Dinel Staicu.