Autorităţile vâlcene au hotărât ieri după-amiază să nu dispună încă evacuarea celei de-a opta familii din satul Turceşti al comunei Mateeşti, ameninţată de alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, care înaintează cu 60 de centimetri pe oră.
Alunecarea de teren de la halda de steril a înaintat în noaptea de marţi spre miercuri cu peste şapte metri, în zona caselor din satul Turceşti, fiind pusă în pericol a opta locuinţă. Alunecarea de teren nu este uniformă, în unele puncte înaintează mai mult, iar în altele mai puţin. „Am pus semne pe tot parcursul nopţii de marţi spre miercuri. În zece ore, falia a avansat cu mai bine de şapte metri în zona caselor, cu 20 de metri către răsărit şi în alt punct cu zece metri, spre albia pârâului Tărâia“, a spus Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti.
Cea de a opta casă ameninţată e locuită de Marian Golescu, a cărui familie e formată din patru persoane: soţ, soţie şi doi copii. Alunecarea de teren a înaintat mai lent ieri după-amiază, motiv pentru care s-a luat decizia ca familia Golescu să nu fie evacuată. „Alunecarea e monitorizată în permanenţă şi înaintează cu 60 de centimetri pe oră, în prezent. Am hotărât că nu voi da dispoziţie de evacuare a casei familiei Golescu, astăzi, şi nu se va mai ţine nici şedinţa de Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă. Ei şi-au făcut bagajele, dar nu ştiu de ce se grăbesc pentru că mai sunt câteva zeci de metri până la casa lor şi, deocamdată, nu e pericol. Dacă le dau lor dispoziţie de evacuare, trebuie să dau şi la restul caselor din jurul lor, care se află la zece metri distanţă una de alta“, a declarat Stănişor.
Crucea Roşie a venit în zonă
De sâmbătă până în prezent, alunecările de teren au afectat şapte locuinţe şi 12 oameni sunt sinistraţi. O familie locuieşte în altă casă pe care o avea, una într-o încăpere a grădiniţei, iar restul stau la rude. Ieri, peste 40 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea împreună cu localnici ai satului Turceşti recuperau încă materialele de construcţie din casele familiilor Ioana Gârlă şi Constantin Manole, care au fost demolate marţi. Alunecarea de teren era ieri la 20 de metri distanţă de temelia caselor familiilor Gârlă şi Manole. Voluntari ai Crucii Roşii au venit ieri în zonă pentru a evalua dezastrul şi pentru a stabili de ce ajutoare au nevoie sinistraţii.
„Alunecarea funcţionează ca un castel de nisip în care a intrat apa şi se dărâmă“
Marius Postelnicescu, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), era ieri la Mateeşti şi inspecta zona în care sterilul obturează albia pârâului Tărâia, fapt care ar duce la inundarea a zeci de hectare de teren agricol şi a 100 de familii. Echipe ale ANAR, Direcţiei Apelor Olt şi Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea au executat lucrarea topo pentru amplasamentul de deviere a albiei pârâului Tărâia. Lucrarea de deviere a cursului apei se întinde pe o lungime de 300-400 de metri şi va fi făcută pe 9.000 de metri pătraţi de teren, care aparţin la zece proprietari, ce trebuie despăgubiţi. În zonă s-au dus şi utilaje, buldozere şi excavatoare cu care să se intervină rapid în cazul în care sterilul obturează albia pârâului Tărâia. În ceea ce priveşte alunecarea de teren, nimeni nu poate spune deocamdată cât va mai dura fenomenul.
„La faţa locului au fost nişte geologi din Craiova care au văzut alunecarea şi ne-au spus că există riscul ca albia pârâului Tărâia să fie obturată şi trebuie făcute lucrări de deviere a cursului apei. Nu se pot face calcule şi nimeni nu îşi poate da cu părerea. Acest fenomen funcţionează ca un castel de nisip în care a intrat apa şi e clar că se dărâmă. În prezent, nimeni nu poate spune care e cantitatea de apă din halda de steril ce împinge pământul“, a declarat Anuţa Handolescu, subprefectul judeţului Vâlcea.