Sindicaliştii din chimie şi petrochimie vor semna marţi un protocol cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), prin care aceştia se angajează să nu disponibilizeze salariaţii combinatelor chimice în 2008, urmând ca cele două părţi să elaboreze o strategie pentru acest sector.
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), Octavian Ciobanu, a declarat astăzi, pentru NewsIn, că în urma întâlnirii cu reprezentanţii MEF au decis semnarea unui protocol prin care Guvernul se angajează să nu disponibilizeze salariaţii din combinatele chimice, cel puţin în anul 2008. În acelaşi timp, cele două părţi se vor întâlni pentru a elabora şi o stategie pe mai mulţi ani pentru acest sector de activitate.
Ciobanu a mai spus că reprezentanţii MEF au mai promis sindicaliştilor că vor discuta cu oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi cu administraţiile combinatelor chimice pentru a găsi o variantă de negociere a preţului la gazele folosite pentru fabricarea îngrăşămintelor.
Reamintim că sindicaliştii din combinatele chimice, afiliaţi la FSLCP, au pichetat, marţi, sediul MEF, nemulţumiţi de creşerea preţului la gaze, care pune combinatele chimice într-o situaţie financiară delicată. Preşedintele federaţiei, Achille Duţu, declara, marţi, că din cauza creşterii tarifelor la gazul metan întreprinderile producătoare de îngrăşăminte chimice se află într-o asituaţie financiară grea, care poate duce chiar la închiderea capacităţilor de producţie.
Sindicalişti cer reducerea preţului la gazele naturale, utilizate ca materie primă de către combinatele chimice, la nivelul preţului practicat în februarie 2007 şi diminuarea taxei de transport pe mia de metri cubi la nivelul practicat în UE. Ei mai cer, de asemenea, stabilirea, prin negociere, a contractelor de furnizare a gazului metan şi energiei electrice, care să conţină drepturi şi obligaţii corelative, atât pentru furnizori, cât şi pentru beneficiari.
Protestatarii vor stabilirea de facilităţi la plată pentru producători de îngrăşăminte chimice, atât pentru gazul metan consumat, cât şi pentru curentul electric, ţinând cont de faptul că ei recuperează valoarea produselor livrate numai după recoltarea şi valorificarea mărfurilor agricole. Liderii sindicali vor ca autorităţile să mai ţină cont, în luarea unei decizii privind acordarea de facilităţi, de faptul că aproximativ 20% din consumul naţional e realizat de combinatele chimice.