6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024

Jaf la drumul mare

Sute de proprietari de autoturisme solicită în justiţie restituirea taxei de primă înmatriculare. Aceştia trebuie, mai întâi, să ceară returnarea banilor de la finanţe, pentru a le putea fi admise acţiunile în instanţă.

 

Peste 300 de craioveni solicită restituirea taxei de primă înmatriculare şi se bazează pe cazurile deja „rezolvate“ de justiţie, în care statul a pierdut în faţa deţinătorilor de autoturisme. Unii acţionează pe cont propriu, angajând un avocat, alţii sunt asistaţi juridic de Automobil Club Român gratis. Pentru sute de dosare mai este nevoie doar de un document de la finanţe pentru a putea intra în instanţă, în timp ce la altele s-a deschis recent procedura, iar încă 12 se judecă deja. „Peste 2.000 de doljeni au semnat că nu sunt de acord cu taxa de primă înmatriculare, iar până acum avem peste 300 de dosare pentru restituirea taxei auto. Documentaţia este trimisă juriştilor noştri de la Bucureşti, care, după ce analizează dosarele, trimit la Judecătoria Craiova cererile de acţiune“, a declarat pentru GdS directoarea ACR Dolj, Eugenia Niţă. Din cele peste 300 de persoane care solicită în instanţă restituirea taxei auto, în jur de 100 au dosarele complete. „La cei 100 cred că s-au deschis procedurile la instanţă şi urmează să deschidem şi pentru ceilalţi, în momentul în care se primesc răspunsurile de la Finanţele Publice la cererile depuse acolo. Noi avem 300 de cereri depuse la fisc, dar numai la 100 am primit răspuns până acum“, a adăugat şefa ACR Dolj.

Procedura ce nu trebuie sărită

Pentru proprietarii de autoturisme care au de gând să se adreseze justiţiei pentru restituirea taxei auto este important de ştiut că nu este admisă acţiunea de către instanţa de fond dacă solicitantul nu are la dosar o hârtie emisă de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. „Oamenii trebuie să ştie că primul pas este acela de a depune o cerere la finanţe, prin care să solicite restituirea taxei de primă înmatriculare. Apoi, răspunsul de aici se depune la dosar, la instanţă, alături de actele maşinii şi chitanţa că s-a plătit taxa respectivă“, a menţionat Eugenia Niţă. ACR reprezintă gratis în instanţă membrii clubului care nu-şi pot permite un avocat. Pentru a deveni membru se plăteşte o cotizaţie de 216 lei pe an (18 lei pe lună).

Fiscul: 12 procese până acum

Finanţele reprezintă statul în procesele de restituire a taxei de primă înmatriculare. Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, afirmă că instituţia pe care o conduce are 12 procese pe rolul instanţelor de fond. „Până acum avem 12 solicitări în instanţă, iar procesele sunt în fază incipientă. Dacă va fi o hotărâre definitivă a instanţei, atunci ne vom conforma şi vom restitui taxa“, a afirmat Antonescu. Referitor la cererile de restituire a taxei depuse la sediul instituţiei (acele cereri premergătoare deschiderii unei acţiuni în instanţă), şeful fiscului doljean susţine că „termenul legal în care noi putem să dăm răspunsul este de 45 de zile, dar le răspundem oamenilor în cel mult trei săptămâni“. Persoanele care solicită ca fiscul să le dea banii înapoi trebuie să ştie că răspunsul se primeşte la domiciliu. Hârtia respectivă, prin care finanţele spun că nu se poate restitui taxa de primă înmatriculare, se depune la dosar.

Obligaţi să semneze

Eugenia Niţă susţine că la ACR Dolj au ajuns reclamaţii de la proprietari de maşini care afirmă că, „atunci când ajung la Trezorerie să plătească taxa de primă înmatriculare, sunt obligaţi de cei de acolo să semneze o hârtie prin care să spună că sunt de acord cu plata taxei“. „Este încă o ilegalitate din partea statului român. Nu poţi să obligi o persoană să semneze aşa ceva“, a comentat directoarea ACR Dolj. La rândul său, directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, precizează că nu există o astfel de hârtie şi că nimeni nu este obligat să semneze altceva decât documentele legale: „Nu există o asemenea hârtie. E o bazaconie scornită! Noi nu obligăm pe nimeni să semneze o asemenea hârtie. În momentul în care plăteşte, respectivul este de acord cu plata taxei de primă înmatriculare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII