Pentru Sărbătorile de Paşte, Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj va autoriza centre sezoniere de sacrificare a mieilor. Autorităţile locale din judeţ trebuie să solicite în scris autorizarea acestora dacă vor îndeplini condiţiile minime de igienă.
Aproximativ 100.000 de miei vor fi sacrificaţi anul acesta de Sărbătorile Pascale, în judeţul Dolj. Vânzarea mieilor se va face în spaţii special amenajate, iar sacrificarea se va efectua departe de tarabe şi de ochii copiilor. „Măcelărirea de ocazie în faţa clienţilor reprezintă imagini violente care pot afecta serios adulţii şi copiii. Pentru aceasta am făcut adrese către autorităţile locale din judeţ, în care le-am informat că putem autoriza temporar spaţii amenajate. Încăperile trebuie să dispună de sursă de apă caldă şi rece, cameră de colectare a deşeurilor, spaţii de depozitare a pieilor, iar proprietarul spaţiului trebuie să dovedească faptul că are contract de incinerare a resturilor provenite din tăiere“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj.
Sacrificarea mieilor,
în târgul de săptămână
Centrul sezonier de sacrificare trebuie să dispună, de asemenea, de o persoană autorizată să folosească asomatorul electric. Administraţia Pieţelor Craiova va amenaja un astfel de spaţiu în târgul de săptămână din Romaneşti. „După 10 aprilie, vom amenaja spaţiul de la târgul de săptămână pentru sacrificarea mieilor. În altă parte nu vom permite sacrificări, iar cei care vor fi prinşi că sacrifică în alte locuri vor suporta rigorile legii“, a spus Gheorghe Călinoiu, directorul Administraţiei Pieţelor.
Proprietarii care doresc să vândă miei vii o pot face, cu condiţia să obţină de la medicul veterinar din comună un certificat din care să reiasă că animalele provin din efective sănătoase. Sacrificările pentru consum public se vor face în cele două abatoare autorizate – Elisiria şi Olas Prod, acreditate pentru tăieri de bovine, care, în perioada premergătoare Paştelui, vor primi autorizaţii temporare pentru tăierea mieilor.