19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul bulgar se confruntă cu un vot de neîncredere, pentru legături cu crima organizată

Guvernul bulgar se confruntă cu un vot de neîncredere, pentru legături cu crima organizată

Opoziţia bulgară, de dreapta, a cerut vineri Parlamentului să convoace o sesiune pentru acordarea unui vot de neîncredere vizând guvernul condus de socialişti, pe care îl acuză de legături cu crima organizată.
Votul nu riscă să antreneze o cădere a coaliţiei de guvernare, formată din trei partide, care deţine o majoritate netă în legislativ, dar vizează amplificarea presiunii asupra executivului pentru a combate infracţionalitatea şi corupţia din ţară.
Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeană anul trecut, este presată de Bruxelles să aibă rezultate tangibile în lupta împotriva crimei organizate şi fraudei şi riscă să piardă fonduri în valoare de milioane de euro.
"Poporul bulgar şi partenerii noştri din Uniunea Europeană şi-au dat seama că cei care conduc Ministerul de Interne au legături cu şi protejează grupuri de crimă organizată şi economia gri, deoarece Guvernul primeşte bani
" din aceste sectoare, potrivit moţiunii.
Votul urmează să se desfăşoară săptămâna viitoare sau peste două săptămâni.
Guvernul încearcă să îşi refacă imaginea după ce un înalt oficial şi un fost înalt oficial din poliţie au fost arestaţi luna trecută şi acuzaţi de procurori că ar fi oferit informaţii delicate unui om de afaceri
din lumea interlopă şi că ar fi ordonat interceptări ilegale ale unor convorbiri telefonice.
La începutul săptămânii, premierul Serghei Stanişev a oferit ministrului de interne un termen de 10 zile pentru a concepe un plan de eliminare a ofiţerilor de poliţie corupţi, care au legături cu mafia.
Studiile arată că frauda şi crima organizată costă cea mai săracă ţară din Europa peste un miliard de euro
anual. În pofida războiul declarat corupţiei şi mafiei, Bulgaria nu a inculpat deocamdată nici un înalt oficial şi nici nu a închis vreun şef mafiot.
Diplomaţii europeni subliniază că adesea politicienii şi magistraţii au legături cu crima organizată şi că tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare nu ajută la rezolvarea acestei probleme.
Potrivit analiştilor, votul de neîncredere, al cincilea de la învestirea Guvernului, în august 2005, vizează şi îmbunătăţirea imaginii opoziţiei înainte de alegerile de anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU