Companiile care nu îşi achită la termen împrumuturile bancare ar putea fi incluse într-o bază de date a rău-platnicilor la Biroul de Credite, după modelul persoanelor fizice cu datorii neonorate la termen.
Biroul de Credite intenţionează constituirea unei baze de date cu firmele care nu îşi achită la termen ratele bancare la creditele contractate sau la liniile de credit accesate. Deşi nu există o decizie clară în acest sens, Biroul de Credite vrea ca de anul viitor să fie incluse pe lista rău-platnicilor acele societăţi care au restanţe mai mici de 20.000 de lei către băncile comerciale. Baza de date ar fi introdusă după modelul listei de la Biroul de Credite, unde sunt incluse persoanele fizice. Până în prezent, orice persoană care întârzie mai mult de 30 de zile plata ratelor bancare la creditele contractate este inclusă în lista de debitori rău-platnici ţinută de Biroul de Credite şi, teoretic, şapte ani nu mai poate să acceseze vreun împrumut. Chiar dacă persoana respectivă îşi achită restanţa către bancă, ea nu mai poate fi ştearsă din evidenţele Biroului de Credite.
Băncile salută ideea
Atât responsabilii unităţilor bancare contactate de GdS, cât şi reprezentanţii mediului local de afaceri agreează ideea unui Birou de Credite pentru firme. Dosarele companiilor sunt analizate şi în prezent de bănci, înainte de a le acorda un credit. „Noi verificăm bonitatea administratorilor firmei, adică dacă aceştia figurează sau nu la Biroul de Credit. Această analiză poate fi neconcludentă, pentru că o persoană fizică poate avea restanţe, iar firma la care este administrator poate fi impecabilă, cu o activitate corectă în relaţia cu banca, dar pierde finanţările din cauza administratorului. Este bine de ştiut istoricul firmelor în relaţiile cu băncile“, a spus un bancher din Craiova.
„Sunt de acord cu introducerea firmelor la Biroul de Credite. Baza de date cu companiile ar fi extrem de utilă pentru bănci. Şi acum există o formă de control, în sensul că împrumuturile firmelor sunt anunţate la Centrala Riscurilor Bancare, de la Banca Naţională a României“, a susţinut alt reprezentant al unei bănci craiovene. Unele unităţi bancare aprobă creditele mari pentru persoane juridice sau liniile de credit importante la sediile centrale din Capitală, pentru o mai bună gestiune şi pentru un control mai exact asupra viitorului debitor.
„Păcatul neplăţii datoriei“
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Regiunea Oltenia, Valentin Cristea, a precizat că este normal ca societăţile care au datorii către bănci neachitate în termen să figureze într-un registru al rău-platnicilor.
„Păcatul neplăţii datoriei la timp se ispăşeşte în şapte ani. Aşa este la persoanele fizice şi aşa ar fi normal să se întâmple şi cu cele juridice, indiferent de forma lor de organizare şi de creditul accesat. Ar fi o garanţie că firma are bonitate dacă nu figurează la Biroul de Credite“, a adăugat Valentin Cristea.
Includerea firmelor în Biroul de Credite ar dezavantaja mulţi agenţi economici care întârzie plata creditelor către bănci. Şeful Federaţiei Patronatelor mai spune că, dacă va fi adoptată, măsura ar fi benefică pentru întregul mediu de afaceri, pentru că, pe de o parte, rău-platnicii ar fi excluşi din business, iar pe de altă parte ar face ca firmele să fie foarte atente în relaţia cu banca. „Dacă o societate apare în registrul de datorii de la Biroul de Credite, atunci informaţia este bună şi pentru partenerii de afaceri, care vor evita firma respectivă, pentru că nu prezintă siguranţă“, a concluzionat Cristea.
Credite de 1,6 miliarde de lei
Reprezentanţii mediului de afaceri doljean susţin că aproape orice societate comercială poate să apeleze la credite bancare, la linii de credit sau la împrumuturi de la instituţii financiare nebancare.
Potrivit ultimelor date publicate de Banca Naţională a României, până la începutul lunii martie, firmele doljene aveau credite în moneda naţională de 954 de milioane de lei, iar în valută au contractat echivalentul a încă 631 de milioane de lei. În total, firmele doljene au credite de aproape 1,6 miliarde de lei.