Câteva familii din cartierul Brazda lui Novac nu au avut apă la robinete, după ce o firmă de construcţii a spart, dintr-o „regretabilă eroare“, o conductă.
Incidentul s-a produs la primele ore ale zilei de ieri, când o echipă de muncitori a firmei Gecorom din Craiova a început săpăturile pe bulevardul Dacia din Craiova, în zona unui şantier în lucru, pentru alimentarea cu energie electrică.
Deşi locatarii din zonă au încercat să atenţioneze muncitorii că în locul în care sapă se află îngropată o conductă de apă, aceştia au ignorat avertismentele şi, din prea mult „entuziasm“, au spart o ţeavă de apă de 150 de milimetri. Presiunea apei la robinetele din casele oamenilor a scăzut brusc. „Am ieşit afară când am văzut că ţâşneşte apa din conductă. Oamenii le-au spus să nu sape fiindcă e o ţeavă de apă acolo“, a povestit Maria Stănăşel, o locatară din zonă. „Am văzut doi oameni, probabil un şef şi un muncitor, cărora le-am spus să nu sape fiindcă sunt cabluri şi conducte. Au zis că au vorbit ei cu centrala şi pot să tragă curent de acolo. După ce au văzut că au spart conducta, au fugit“, a declarat craioveanul Constantin Tabacu.
Abia după ce au provocat avaria, angajaţii Gecorom au cerut sprijinul Companiei de Apă (CA) Oltenia, iar la faţa locului s-a deplasat o echipă de lucru. Potrivit lui Alexandru Dilţă, şef de sector în cadrul CA, conducta fisurată de Gecorom e una dintre cele mai noi, fiind montată anul trecut. „Firma de construcţii care a provocat avaria nu a solicitat asistenţă tehnică din partea noastră, aşa cum trebuia să procedeze înainte de a face săpături. Firma şi-a recunoscut vina şi ne-a trimis prin fax o solicitare cu antet pentru deviz. Urmează ca noi să evaluam costul reparaţiei şi să le trimitem factura“, a declarat Liviu Ioniţă, directorul CA „Oltenia“.
Ameninţări în locul explicaţiilor
Întrebat de redactorii GdS cum de s-a ajuns la avarierea conductei de apă, un şefuţ mustind de orgoliu al echipei de muncitori constructori, care dădea ţanţoş ordine în stânga şi în dreapta, a răspuns cu ameninţări: „Hai, poate vreţi o lopată!“.
În chip de explicaţie, stimabilul a declarat că e greu să lucrezi pe timpul zilei, la o temperatură de peste 30 de grade. Noi nu am aflat ce legătură are acest lucru cu atenţia de a nu lovi o ţeavă de apă de 15 centimetri diametru, îngropată tocmai în locul indicat nu de una, ci de mai multe persoane, însă nici nu am răspuns pe tonul rural folosit de domnul în cauză.