33.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele vor plăti 0,20 lei pentru fiecare pungă realizată din material nebiodegradabil din 2009

Firmele vor plăti 0,20 lei pentru fiecare pungă realizată din material nebiodegradabil din 2009

Taxa ecologică de 20 bani pentru fiecare pungă confecţionată din materiale nebiodegradabile va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009 şi va fi plătită de toate firmele care introduc pe piaţă asemenea ambalaje, a declarat astăzi preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.

"Eco-taxa se evidenţiază distinct pe documentele de vânzare către consumatorul final, iar valoarea acesteia se afişează la loc vizibil", a adăugat şeful AFM, care a precizat că dacă prevederea nu va fi respectată contravenienţii vor fi amendaţi.

Decizia a fost introdusă în noua lege a Fondului de Mediu, fosta Ordonanţă de Guvern nr. 25/2008 privind administrarea Fondului de Mediu şi are ca obiectiv diminuarea cantităţii de ambalaje din plastic existentă în România, în condiţiile în care numai în 2007 au intrat peste 1.000 tone de ambalaje, dintre care au fost colectate şi reciclate mai puţin de jumătate (43%).

Firmele ar putea să se axeze, potrivit reprezentantului AFM, pe producerea de pungi biodegradabile, din pănuşi de porumb, pânză şi hârtie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS