Locatarii Asociaţiei nr. 101 din Calea Bucureşti riscă să plătească de două ori facturile la întreţinere deoarece fosta preşedintă a băgat în buzunar peste 100.000 de lei şi a dispărut. Din aceeaşi cauză, ei figurează cu datorii la Termoficare şi pot rămâne fără căldură la iarnă.
270 de craioveni s-au trezit peste noapte datornici la asociaţia de care aparţin, deşi oamenii se ştiau cu plata facturilor la zi. Au rămas cu chitanţele, iar banii i-a luat fosta preşedintă a asociaţiei, Elena Bâcă. Beneficiind de ajutorul casierului şi al cenzorului, aceasta a pus mâna pe 137,9 mii de lei, bani pentru întreţinere, dându-le locatarilor impresia că a plătit toate datoriile asociaţiei. Preşedinta a dispus după bunul ei plac de sumele achitate de locatari în perioada februarie – octombrie 2005 şi de fondul de reparaţii, până a fost prinsă cu mâţa în sac de unul dintre membrii comitetului asociaţiei. Acesta a verificat dacă reprezentanţii asociaţiei au plătit facturile către Termoficare, dar, stupoare, a aflat că nici un leu nu a plecat către respectivul furnizor. Luată la întrebări, Elena Bâcă a recunoscut şi s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de delapidare. „Preşedinta împreună cu casierul şi cu cenzorul au făcut o delapidare de 137,9 mii de lei în câteva luni. Nu a făcut nici o plată către furnizori, locatarii plătind lunar toate facturile. Am ajuns la judecată şi după trei ani a fost condamnată. Dar banii nu i-am recuperat şi noi figurăm cu datorii. Ce să facem, să plătim încă o dată?“, se întreabă Vlăduţ Gheorghe, locatar. După câţiva ani pierduţi prin sălile de judecată, suma nu a fost recuperată, la aceasta adăugându-se şi penalizările de 180.000 de lei, pe care instanţa de judecată nu le-a luat în calcul şi pe care locatarii trebuie să le scoată din buzunar. Înainte ca Judecătoria Craiova să ia o hotărâre, Elena Bâcă a dispărut, fără să ştie cineva de unde să o ia sau dacă are bunuri ce pot face obiectul executării silite.
Recuperarea „restanţelor“
Miercuri, la sediul Asociaţiei nr. 101, preşedinta Elena Cioiu convocase sedinţă cu reprezentanţii asociaţiei şi cu comitetul de locatari. Cel mai important punct pe ordinea de zi: modalitatea de a găsi bani pentru plata „restanţelor“ deja achitate. „Încercăm să rezolvăm problema pentru că fosta preşedintă nu este de găsit. Am apelat şi la poliţie, dar oamenii legii au spus că nu este de competenţa lor şi nu ştiu cum vom recupera banii datoraţi, iar pentru penalizări trebuie să mergem din nou în instanţă. Deşi oamenii
şi-au plătit datoriile la zi, am ajuns să fim şi noi daţi în judecată de cei de la Termoficare pentru că figurăm pe listele lor ca rău-platnici. Suma luată şi penalizările însumează peste 300.000 de lei“, a precizat Elena Cioiu, preşedinta Asociaţiei nr. 101 Calea Bucureşti. Reprezentanţii Secţiei 3 Poliţie susţin că păgubiţii pot face o cerere pentru a fi ajutaţi să o găsească pe cea care i-a prejudiciat, cu atât mai mult că au în mână o hotărâre judecătorească. Dar dacă persoana căutată nu are domiciliul legal declarat, aceasta va fi mai greu de reperat.