Câţiva craioveni de pe strada dr. Ioan Cantacuzino din cartierul 1 Mai ne-au sesizat recent faptul că, de mai bine de câteva luni, în parcarea din faţa blocului I99 şi în imediata apropiere a blocului I61, se găsesc o Dacie şi un Oltcit abandonate, aflate într-o stare avansată de uzură: „La capătul blocului I61 sunt nişte maşini părăsite, ale căror roţi au intrat în asfalt, şi sunt înconjurate de multe gunoaie, constituind un adevărat focar de infecţie“. Cetăţenii speră că autorităţile vor lua măsuri urgente ca zona să devină ceva mai curată şi să mai amenajeze locuri de parcare. „Cei care au spaţii comerciale în zonă parchează tot în faţa blocurilor. Firmele ar trebui să aibă locuri speciale unde să-şi parcheze maşinile, nu la blocuri, unde cetăţeanul de rând nu mai are unde să-şi lase o maşină. De cele mai multe ori suntem nevoiţi să parcăm la mai multe blocuri distanţă, deoarece, seara, când venim de la lucru, abia pătrundem pe străduţele înguste“.
Situaţii similare se întâlnesc la tot pasul în Craiova. În majoritatea cartierelor oraşului, în parcările dintre blocuri se găsesc maşini abandonate de proprietari. Multe au ajuns să servească drept adăpost pentru oamenii străzii sau sursă de fier vechi pentru persoanele care se îndeletnicesc cu comercializarea acestuia.
Vehicule abandonate sau fără stăpân
De la începutul anului, primăria a trimis 843 de somaţii către proprietarii care şi-au abandonat maşinile pe trotuare sau spaţiile verzi din faţa blocului. Dintre aceştia, 671 au preferat să-şi ducă singuri caroseriile pe patru roţi la REMAT. „26 de autoturisme abandonate pe domeniul public au fost ridicate de serviciile specializate ale Primăriei Craiova, urmând ca alte 17 să aibă aceeaşi soartă. Maşinile ridicate sunt depozitate la Salubritate. Dacă în termen de 30 de zile proprietarul nu le revendică, ele trec în proprietatea primăriei şi ajung la fier vechi. În situaţia în care proprietarul vrea să îşi recupereze autoturismul va fi obligat să achite cheltuieli de transport şi depozitare“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Conform legii, „vehiculul abandonat“ se defineşte ca „vehicul de orice categorie, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, cel puţin un an, al cărui proprietar este cunoscut, însă există indicii temeinice determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, că proprietarul nu-l mai foloseşte“. Mai există şi „vehiculul fără stăpân“, acela care nu are plăcuţe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, cu proprietar necunoscut, şi care staţionează pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale pentru care se aplică o procedură diferită.