-1.6 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAvalanşă de concedieri

Avalanşă de concedieri

Numărul persoanelor din judeţul Olt care au rămas, înainte de Sărbători, fără un loc de muncă este îngrijorător de mare. Asta, în condiţiile în care societăţile care au anunţat concedieri colective la începutul lui 2009 nu au fost luate încă în calcul.

Numai la sfârşitul lunii noiembrie şi la începutul lui decembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt a înregistrat mai bine de 850 de decizii de încetare a contractelor de muncă şi doar 450 de contracte individuale de muncă noi. Inspectorii instituţiei sunt de părere că avalanşa de concedieri de la sfârşit de an este cauzată atât de criza economică mondială, cât şi de restrângerea sau închiderea activităţii firmelor de construcţii sau a celor din domeniul agricol.

De altfel, în ultimele luni, numărul celor care au rămas fără serviciu a fost cu mult mai mare decât al celor care şi-au găsit un loc de muncă. Chiar şi în lunile de vară, când în mod obişnuit ITM înregistra o explozie de contracte de muncă noi, în Olt, situaţia a fost diferită anul acesta.

 

Statistici îngrijorătoare

 

Statisticile arată că aprilie a fost singura lună de anul acesta când angajatorii au luat cu asalt ghişeele ITM pentru a depune contractele de muncă pentru noii angajaţi. În mai, s-au înregistrat doar 1.802 contracte individuale de muncă noi, dar şi 1.683 de decizii de încetare a activităţii. În iunie s-a ajuns la 2.083 de contracte noi şi 1.880 de decizii de încetare, numărul celor care au intrat în câmpul muncii fiind de aproximativ 200. Nici în luna iulie datele ITM nu arată creşteri semnificative ale numărului de contracte de muncă noi, înregistrându-se 1.984, dar şi 1.640 de decizii de încetare, rezultând astfel un plus de 227 de contracte. În august, una dintre lunile care, în anii trecuţi, aduceau mai bine de 2.000 de contracte noi şi puţin peste 1.000 de decizii de încetare, anul acesta s-au înregistrat doar 1.451 de contracte individuale noi şi 1.640 de decizii de încetare.

De asemenea, în octombrie, noiembrie, dar şi la începutul lunii decembrie a acestui an, numărul salariaţilor care au rămas fără serviciu a fost în creştere. „Majorarea numărului de decizii de încetare este cauzată atât de criza economică manifestată la nivel mondial, cât şi de restrângerile de activitate din domenii precum construcţiile sau agricultura. Sperăm ca în lunile de primăvară situaţia să se schimbe, iar numărul celor care îşi găsesc un loc de muncă să crească“, a spus Florin Fumureanu, inspector-şef adjunct în cadrul ITM Olt.

 

Viitor sumbru

 

La toate acestea se va adăuga şi valul de concedieri colective anunţate pentru luna ianuarie: în total, 500 de persoane angajate la SC ALTUR SA Slatina, SC Electrocarbon SA Slatina, SC Antrepriza Construcţii Civile şi Instalaţii SA Slatina şi SC Mastertex SRL Balş.

Antrepriza Construcţii Civile şi Instalaţii va concedia, între 1 ianuarie şi 1 februarie 2009, toţi cei 140 de salariaţi pe care îi are, după cum au anunţat oficialii unităţii printr-o notificare trimisă de luna trecută către ITM. SC Electrocarbon SA Slatina, unitate care are ca domeniu de activitate fabricarea de electrozi siderurgici, va concedia, după 20 ianuarie 2009, 199 de salariaţi, din totalul de 538. Una dintre cele mai mari societăţi de confecţii textile din Olt, Mastertex Balş, va concedia aproape jumătate dintre angajaţi. Potrivit notificării transmise zilele trecute la ITM Olt, începând cu 19 ianuarie 2009, 111 persoane îşi vor pierde locul de muncă. Şi de la fabrica de piese turnate ALTUR din Slatina vor fi concediaţi, la începutul anului viitor, 70 de lucrători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII