19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezvoltare prin asociaţii intercomunitare

Dezvoltare prin asociaţii intercomunitare

În urma unui parteneriat între UGIR şi Asociaţia Intercomunitară „Dunărea“, la Bechet se va înfiinţa un centru de afaceri transfrontalier.

Pentru a se asigura că vor reuşi să absoarbă cât mai multe fonduri pentru dezvoltare, şase primării din sudul Doljului (Bechet, Călăraşi, Dobreşti, Gighera, Sadova şi Ostroveni), care au înţeles importanţa colaborării între ele au decis să gândească proiectele de creştere economică la nivel macro şi s-au unit în Asociaţia Intercomunitară „Dunărea“. Din aceasta mai fac parte Universitatea din Craiova, Fundaţia Ecologică şi ADECPRO (Asociaţia de Dezvoltare Economică, Culturală, Profesională din Regiunea Oltenia).
Asociaţia Intercomunitară „Dunărea“ este cea de-a treia de acest gen din Dolj, însă se diferenţiază prin obiectivele sale. „Ea are ceva aparte faţă de celelalte două – Asociaţia Comunelor din Nord-Vestul judeţului Dolj şi Asociaţiei Primăriilor din Sudul Olteniei. Vrem ca într-un timp foarte scurt să dezvoltăm asociaţia la nivel euroregional. Suntem la sud de Dunăre, în oglindă cu Oreahovo“, a declarat Costel Tulitu, primarul Bechetului, la înfiinţarea Asociaţiei Intercomunitare „Dunărea“.

Centru de afaceri transfrontalier şi o fabrică de prelucrare a deşeurilor solide

Un pas important în acest sens va fi parteneriatul cu UGIR (Uniunea Generală a Industriaşilor din România), care va genera o serie de proiecte importante pentru zonă. „Primul obiectiv atins prin semnarea protocolului cu UGIR va fi înfiinţarea unui centru de afaceri transfrontalier“, a precizat Ştefan Rădeanu, vicepreşedintele UGIR, care a explicat că acest centru va atrage membri UGIR şi va genera proiecte multiple. Unul dintre cele deja existente vizează înfiinţarea primei exploataţii agricole ecologice (la Bechet) şi de spaţii de depozitare construite pe ambele maluri ale Dunării, concomitent cu deschiderea de spaţii de prelucrare primară a produselor agricole (congelatoare, sortare), astfel încât să aducă un plus de valoare producţiei agricole.
Elementele care vor duce la o dezvoltare a zonei nu se vor opri însă aici. „Intenţia Companiei SPET (cea mai mare firmă de transport naval din România) este construirea unei fabrici pentru prelucrarea deşeurilor solide“, a declarat Tudor Rădulescu, directorul SPET.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS