19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitaţia Rocadei a fost suspendată

Licitaţia Rocadei a fost suspendată

Una dintre firmele care şi-au anunţat intenţia de a repara bulevardul Dacia-Decebal din Craiova pentru un contract de 12 milioane de euro a contestat procedura. Primăria Craiova este obligată să aştepte 30 de zile decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Prea multă linişte înaintea atribuirii unuia dintre cele mai bănoase contracte de pe raza Craiovei! În ultima zi în care se mai putea contesta procedura, 22 ianuarie, chiar asta s-a întâmplat. Ţinut la secret de serviciul de achiziţii publice al primăriei, numele contestatarului a fost însă prea mult şoptit în incinta sediului municipalităţii şi printre constructorii craioveni pentru ca ştirea să nu răsufle. Argecom SA Piteşti este firma care a dat peste cap investiţia de reabilitare a bulevardului de zece kilometri Dacia-Decebal, rocadă a Craiovei ajunsă în ultimul grad de degradare.
„Licitaţia pentru atribuirea contractului de modernizare a bulevardului Dacia-Decebal a fost suspendată pentru o perioadă de 30 de zile din cauza înregistrării unei contestaţii. Nu mi s-a comunicat pe ce se întemeiază această contestaţie. În funcţie de soluţia CNSC (Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n.r.) licitaţia se va relua de la momentul întreruperii procedurii ori va fi reluată întreaga procedură“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Dacă CNSC spune că primăria trebuie s-o ia de la capăt, sunt mari şanse ca lucrările să înceapă la toamnă sau la anul. Aceasta este cea de-a doua amânare a atribuirii unui contract de mare valoare la Craiova, după ce în octombrie 2008 CNSC a dispus refacerea caietului de sarcini al licitaţiei de adjudecare a întreţinererii şi modernizării drumurilor din Craiova.

Cine stă în umbră

Să vedem acum ce afaceri desfăşoară unele dintre firmele candidate la contractele publice pentru infrastructură la Craiova. Pe lângă sucursalele marilor firme europene, în listă apar şi societăţi autohtone. Nu vom insista aici asupra „clasicelor“ Domarcons SA sau Erpia SA, ci asupra firmelor care nu prea au avut până acum contracte în Bănie. Fără îndoială, una dintre cele mai cunosctute firme este Euro Construct Trading 98 SRL – care a devenit „celebră“ în România în special pentru că patronii, Dan Besciu (40%) şi Sorin Vulpescu (60%), deţin şi restaurantul Golden Blitz din Bucureşti. Ascensiunea firmei a început în 2005, când a obţinut contracte de infrastructură de la Ministerul Transporturilor în valoare de 14 milioane de euro. În 2006, consorţiul format din Euro Construct Trading 98, Spedition UMB, PA&CO International şi Comaxa a câştigat licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti, contra sumei de 200 de milioane de euro. În 2007, un consorţiu din care face parte şi Euroconstruct Trading 98 – alături de Max Bogl (Germania), Astaldi (Italia), Tehnologica Radion şi Proiect SA – a câştigat un contract de 170 de milioane de euro pentru construcţia unei şosele care să lege zona Splaiul Independeţei de autostrada Bucureşti-Piteşti. Proiectul include poduri, viaducte şi şosele suspendate. Firma a obţinut de curând contracte importante la Cluj. Consorţiul Euroconstruct Trading 98/Han Grup va întreţine drumurile aferente Secţiei Cluj a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj în perioada 2008-2011, contra sumei de 52,69 milioane de lei, fără TVA. Consorţiul va încasa în total 14,5 milioane de euro.

Delta ACM – candidat puternic

Altă firmă puternică este Delta – Antrepriza de Construcţii şi Montaj (ACM) ‘93 SRL Bucureşti, patronată în totalitate de Florea Diaconu – bucureştean născut în Coloneşti-Olt. Numele societăţii apare în numeroase dezvăluiri de presă despre contractele de infrastructură obţinute. Numai în 2007, aceasta înregistra un profit net de 26,2 milioane de euro – de şase ori mai mare faţă de anul anterior. Tot presa dezvăluie că firma are o pregnantă coloratură politică. Din 2006 până în prezent, aceasta a câştigat numai de la o primărie de sector din Bucureşti contracte în valoare de 93 de milioane de euro. Iată în continuare, pe scurt, ce mai cunoaştem despre celelalte firme din listă. Ashtrom International Ltd. Tel-Aviv Israel – sucursala Bucureşti este, aşa cum spune şi titulatura, doar o sucursală a firmei amintite. În ţara noastră, societatea este reprezentată de directorul Isaac Soffer, cetăţean israelian, născut în România. Firma investeşte într-un proiect imobiliar de 12 etaje, din care va face parte şi Teatrul Excelsior din Bucureşti, estimat la 11 milioane de euro. Firma T Dancor Romconstruct SRL este deţinută în întregime de Cornel Ciocan. Societatea are multe lucrări în Bucureşti – Sector 5, dar patronul este oltean, născut în comuna Rotunda – Olt. Argecom SA Piteşti este deţinută majoritar (96,9%) de omul de afaceri Axinte Gheorghe – un nume destul de controversat. Conform presei piteştene, omul de afaceri este un apropiat al PSD, firma sa obţinând numeroase contracte publice pentru lucrări de infrastructură. Alpha Construct Sistem SA îl are ca patron pe Constantin Isvoranu (99,9%), om de afaceri important din Drobeta Turnu Severin. UTI Instal Construct SA face parte din grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu – firmele din grupul său s-au ocupat şi de reabilitarea centrului Craiovei. Societatea este patronată (99,99%) de un SRL cu sediul în Amsterdam-Olanda – UTI Holdings BV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII