De la 1 februarie, produsele de origine animală de pe tarabe trebuie ambalate conform normelor europene, comerciali-zate într-un spaţiu care să respecte regulile de igienă şi vor avea pe ambalaj informaţii despre produs şi termenul de valabilitate.
Documente de înregistrare sanitar-veterinară de vânzare directă, respectarea condiţiilor de igienă, produse etichetate pentru a atesta calitatea lor, certificate de sănătate atât pentru animale, cât şi pentru ţărani sunt doar câteva dintre cerinţele care trebuie respectate de micii producători din mediul rural. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au demarat o campanie de informare a micilor producători şi s-au întâlnit cu medicii veterinari din toate circumscripţiile. „Securitatea alimentelor este foarte importantă şi, tocmai de aceea, micii producători de produse primare de origine animală trebuie să obţină de la DSVSA Gorj un document de înregistrare sanitar-veterinară de vânzare directă a acestor produse, care costă zece lei. Produsele primare în cantităţi mici şi care sunt vândute direct sunt: laptele de vacă, ouăle de găină, carnea de pasăre sau iepure, peştele proaspăt, melcii“, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj. Producătorii care solicită comercializarea în pieţe a laptelui şi a brânzeturilor trebuie să obţină aceste produse în spaţii dotate cu sursă de apă potabilă, canalizare, sursă de încălzire a apei, aparatură şi utilaje conforme cu domeniul alimentar. „În cazul producătorilor de lapte de oaie de la stâne va fi greu să se conformeze, deci va trebui să îndeplinească condiţiile de spaţiu ca un centru de prelucrare a laptelui. Am început mai de mult să îi informăm şi sperăm să nu avem probleme“, a declarat Ion Iliuţă.
„Ne lasă fără venituri“
Adio, brânză gustată în pieţe! Ea va trebui să fie ambalată şi etichetată conform normelor stabilite de ordinul dat de autoritatea în domeniu. Laptele nu va mai fi vândut în PET-uri, ci numai în recipiente de sticlă, cu eticheta cu data la care a fost muls şi cu numele producătorului, iar cine nu respectă această normă nu va mai avea voie să comercializeze lapte. Cu toate că trebuia să intre în vigoare până la 1 februarie, reprezentanţii DSVSA Gorj au spus că abia din aprilie vor începe sancţionarea micilor producători.
Ţăranii sunt nemulţumiţi de Ordinul 111 care le taie orice venit din vânzarea produselor de origine animală pe piaţă.
„Ordinul acesta ne taie craca de sub picioare. Nu ne vom putea pune la punct cu tot ceea ce ne cer cei de la DSVSA. Va fi vai şi amar de bătrânii care vând ouă sau lapte în pieţe. Costă mult să ambalăm brânza în vid, să o etichetăm. Ne pun condiţii, dar statul abia mai oferă subvenţiile pentru crescători. Nu ştiu câţi dintre noi se vor conforma“, a declarat Ionică Mâtcan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Novaci. Mai toţi ciobanii din această zonă se tem că nu îşi vor mai putea vinde brânza pe pieţele din judeţ. „De 50 de ani vând brânză în piaţă şi nimeni nu mi-a adus înapoi vreo bucată pentru că nu ar fi bună. Omul vine la piaţă, gustă din bucata pe care o vrea, o cumpără dacă îi place. Dacă DSV-ul ne cere să o ambalăm, omul ce mai cumpără? Cumpărătorul s-a învăţat să vină la piaţă pentru că poate gusta marfa. Trăim şi noi din ce avem în gospodărie. Ce vom face dacă nu vom mai fi lăsaţi să ne vindem brânza?“, a spus Gheorghe Martescu. „Să pun laptele în sticlă?! Păi nu ştiu dacă găsesc sticle. Toate sunt scumpe. Vin zilnic pe piaţă cu cinci-şase litri de lapte. Probabil nu o să mai vin. O să-l vând de acasă, a spus Mioara Traşcă, din Stăneşti.
Educarea cumpărătorului şi a producătorului
Prin normele impuse de noul ordin se încearcă o educare atât a cumpărătorului, cât şi a producătorului. „Oamenii trebuie să ştie ceea ce cumpără, chiar dacă iau brânză sau lapte din pieţe. Cetăţeanul trebuie să ştie când a fost produs respectivul aliment, unde, să fie sigur că au fost respectate condiţiile igienico-sanitare impuse de lege. Produsele de origine animală trebuie să provină de la animale sănătoase, să nu fie falsificate, să nu fie contaminate, să nu fie transportate în recipiente de plastic sau sticle murdare, să aibă etichete, certificate sau buletine de sănătate“, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.
Toate acestea îi vor costa pe ţăranii care vin să îşi vândă laptele, ouăle sau brânza în pieţele din Gorj, iar sancţiunile vor fi usturătoare pentru cei care nu vor respecta aceste norme.
„Se pare că autorităţile nu ştiu ce înseamnă viaţa la ţară, cum este să ai grijă de zeci de animale, să te trezeşti la cinci şi jumătate, să le mulgi, să le dai mâncare, apă, să le îngrijeşti. Să mergi apoi la piaţă ca să vinzi brânză pentru a avea un venit. Am 13 vaci de lapte şi vând 50 de kilograme de brânză pe săptămână. Brânza proaspătă costă între 12 şi 15 lei kilogramul, iar cea de la macerat, între 16 şi 18 lei kilogramul. Ştiu că este făcută în cele mai bune condiţii şi că este de la animale sănătoase. Şi cumpărătorii mei ştiu asta. Nu s-a plâns nimeni. Dacă va fi ambalată, va creşte şi preţul. Mai este vorba de spaţiul de păstrare şi de cel de preparare, şi multe alte condiţii pe care puţini mici producători le vor respecta“, a afirmat Ionică Mâtcan, din Novaci.