O fostă şcoală situată în zonă ultracentrală zace în paragină, devenind adăpost pentru aurolaci. Primăria Craiova a oferit în urmă cu doi ani imobilul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, pentru a-l utiliza drept sediu, însă abia din acest an clădirea este pusă pe lista de priorităţi bugetare a instituţiei.
Clădirea, o casă veche cu un etaj, cu aproximativ zece camere, care a aparţinut domeniului public, în care a funcţionat Şcoala nr. 7 „I.H Rădulescu“ din Craiova, arată ca după bombardament.
Situată pe strada Înfrăţirii, nr. 5, zonă adiacentă Căii Bucureşti, casa a fost transferată acum doi ani din subordinea Primăriei Craiova în administrarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. De atunci, încet-încet fosta şcoală a fost lăsată în paragină, deşi beneficiase printr-un proiect finanţat de Banca Mondială de dotări moderne: geamuri termopan, unele uşi de interior din lemn înlocuite cu altele din PVC, parchet nou în unele clase.
În prezent, toate acestea sunt doar o amintire. Geamurile au fost sparte, mai există doar unele cadre din PVC, uşile de interior au fost smulse. Pereţii camerelor au devenit adevărate panouri pentru cei „talentaţi“ în a-şi exprima viziunea prin desene cu graffiti sau cu vopsea. Până şi panourile electrice au fost smulse, rămânând doar scheletele metalice. Camerele de la etaj, fostele săli de clase, au devenit adăposturi pentru aurolaci, care şi-au adus aici tot „arsenalul“: resturi de plăpumi, saltele, tubul unui televizor. Pe podea zac doze goale de bere sau resturi de mâncare. Alte încăperi au fost transformate în toalete publice. Oamenii din zonă povestesc că pe uşile clădirii apar uneori lacăte, care nu rezistă mai mult de câteva zile, deoarece imobilul este vandalizat. Nimeni nu ia vreo măsură, această clădire care a aparţinut domeniului public craiovean şi în care ar putea funcţiona o instituţie de cultură este adăpostul aurolacilor.
„Din domeniul public al municipiului Craiova în domeniul public al statului“
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi-au luat de mult mâinile de pe acest imobil. La fel şi Primăria Craiova.
„Personalul didactic, cât şi elevii Şcolii nr. 7 au fost transferaţi acum cinci, şase ani la unitatea şcolară nr. 21. Apoi, această clădire a funcţionat drept grădiniţă, dar neavând un număr suficient de preşcolari am dat acordul Primăriei Craiova să o transfere cui crede de cuviinţă. Din 2007, acest imobil nu mai este în subordinea Inspectoratului Şcolar, deci implicit a Primăriei Craiova“, a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.
Şi reprezentanţii Primăriei Craiova se consideră „nevinovaţi“ de starea în care este imobilul.
„În 2007, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova ne-a solicitat această clădire pentru a-l folosi drept sediu, deoarece sediul lor fusese revendicat. În acelaşi an, am predat imobilul Parchetului. Ce s-a întâmplat de atunci nu mai este treaba noastră“, a menţionat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
În doi ani clădirea va servi Parchetului
În ceea ce priveşte Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, reprezentanţii acestuia sunt convinşi că imobilul este în stare perfectă. Nici un angajat al Parchetului nu a mai trecut de mult pe la imobilul de pe strada Înfrăţirii. Aceştia ne-au precizat că, într-adevăr, clădirea a fost transferată în 2007 din domeniul public al municipiului Craiova în domeniul public al statului, mai exact dat în administrarea Parchetului. În 2008, au demarat procedurile necesare studiului de fezabilitate.
„În prezent, se lucrează la proiectul de construcţie şi la caietul de sarcini pentru desemnarea constructorului care se va ocupa cu reabilitarea corpului de clădire existent, dar şi de construirea unei noi clădiri. Acest proiect a fost prins chiar în bugetul pentru anii 2009-2011, iar dacă finanţarea va fi aşa cum ne dorim, în doi ani ne vom muta sediul în acel imobil. Am prevăzut clădirea cu grilaje, am pus lacăte la uşi, pe care le schimbăm periodic. Nimeni nu poate pătrunde în această casă“, a declarat Ionel Grigore, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Cum în prezent în imobil „nu se desfăşoară activitate“, reprezentanţii Parchetului ne-au precizat că nu pot suporta costurile privind paza unei clădiri goale.