24.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstituţiile europene, sesizate în privinţa proiectelor de coduri

Instituţiile europene, sesizate în privinţa proiectelor de coduri

Coaliţia „Opriţi codurile“ va trimite instituţiilor europene o scrisoare, prin care ONG-urile reclamă abuzul procedurilor, încălcarea legislaţiei şi nerespectarea
drepturilor.

Nepăsarea autorităţilor române faţă de demersurile făcute de societatea civilă pentru oprirea procedurilor de adoptare a celor patru coduri – penal, civil, de procedură penală şi civilă – a determinat ieri cele 26 de organizaţii neguvernamentale care formează Coaliţia „Opriţi codurile“ să facă un nou pas: săptămâna aceasta, cel mai probabil mâine, aceasta va trimite o scrisoare către instituţiile europene, prin care reclamă încălcarea de către guvern a legislaţiei şi nerespectarea procedurilor cu privire la transparenţă în cazul adoptării celor patru proiecte de coduri.
Potrivit Georgianei Iorgulescu, directoarea Centrului pentru Resurse Juridice, demersul de a trimite scrisoarea Parlamentului European, Comisiei Europene şi Preşedinţiei UE a venit în urma refuzului instituţiilor de stat implicate în redactarea şi adoptarea celor patru coduri de a le opri din procesul de promulgare.
Potrivit acesteia, în scrisoarea adresată UE se arată că iniţiativa adoptării celor patru proiecte de coduri de către Guvernul României s-a făcut „fără respectarea procedurilor legale şi a standardelor europene cu privire la transparenţă şi participare civică, afectând adoptarea legislaţiei fundamentale pentru cetăţenii români“.
„În calitate de cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, românii ar trebui să fie beneficiarii unui proces legislativ guvernat de reguli clare şi deschidere. Considerăm că abuzul acestor proceduri, încălcarea legislaţiei existente şi nerespectarea drepturilor civice şi politice de către Guvernul României au implicaţii profunde şi negative în privinţa întregii societăţi europene“, se arată în textul scrisorii.

Doar parlamentarii pot depune amendamente

Membrii societăţii civile reclamă şi încălcarea prevederilor mai multor legi în vigoare: Legea nr. 25/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative şi Legea nr. 317/2004 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
„Considerăm că autorităţile de la Bucureşti arată un profund dispreţ faţă de calitatea de cetăţean şi faţă de drepturile fundamentale ale cetăţenilor în această ţară. Nu au fost respectate legi în vigoare şi drepturi ale cetăţenilor“, a declarat, pentru NewsIn, Codru Vrabie, unul dintre membrii Consiliului Director al Transparency International.
Referitor la declaraţia preşedintelui care a cerut societăţii civile să depună amendamente pe cele patru coduri, Vrabie a spus că este incorect acest lucru, deoarece, conform legii, doar parlamentarii au acest drept.
„Nu avem dreptul de a depune amendamente, ci doar politicienii au în acest moment acest drept procedural. Noi am fi avut acest drept în procedura de consultare publică, care însă nu a avut loc“, a explicat Vrabie.
Între timp, CRJ a făcut o cerere pentru ca procesul prin care solicită suspendarea şi anularea proiectelor de coduri să se judece mai repede. Termenul fixat de Curtea de Apel Bucureşti este 19 iunie, acţiunea fiind înaintată încă de la 13 aprilie.
26 de organizaţii neguvernamentale au lansat campania „Opriţi codurile!“, cerând parlamentului să returneze guvernului proiectele de coduri pentru o dezbatere reală, deoarece anumite prevederi pot avea efecte dramatice asupra vieţii sociale, iar România ar risca să devină un paradis „penal“. Organizaţiile au dat în judecată guvernul şi Ministerul Justiţiei, în ultimele săptămâni derulându-se mai multe întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, inclusiv cu preşedintele României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU