Creşterea şomajului, deprecierea leului şi scumpirea creditelor i-au determinat pe români să nu mai viseze la achiziţionarea unei case sau maşini. Dintre cei intervievaţi, circa 80% sunt convinşi că în următorul an nu vor cumpăra o locuinţă sau un automobil, deoarece nu au suficiente economii şi nu vor să mai apeleze la bănci.
Situaţia economică se va înrăutăţi
În România, 56% dintre respondenţi consideră că situaţia economică se va înrăutăţi în următoarele 12 luni şi doar 15% sunt mai optimişti, considerând că va exista o îmbunătăţire în evoluţia acesteia.
Cea mai mare parte a românilor se tem mult sau foarte mult de creşterea şomajului, a taxelor şi impozitelor, de scumpirea creditelor, a alimentelor, combustibililor şi utilităţilor sau de devalorizarea leului în raport cu principalele valute.
Românii se tem foarte mult de creşterea taxelor şi impozitelor, respectiv 46%, în timp ce 32% dintre respondenţi consideră că acest fenomen îi va afecta în măsură mare. Deprecierea leului, scumpirea creditelor şi creşterea şomajului sunt alte elemente de care românii se tem în proporţie ridicată.
Astfel, 71% dintre respondenţii sondajului realizat în luna februarie de firma de cercetare de piaţă Synovate au declarat că se tem foarte mult sau mult de devalorizarea leului faţă de alte valute, în timp ce 62%, respectiv 60% dintre persoanele intervievate au afirmat că sunt îngrijorate mult sau foarte mult în privinţa scumpirii creditelor şi creşterii şomajului.
De asemenea, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că în 2009 vor fi foarte afectaţi de creşterea preţurilor la utilităţi (48%) şi la alimente (47%). Acestora li se adaugă 32% dintre respondenţi, care afirmă că sunt îngrijoraţi într-o mare măsură în legătură cu scumpirea tarifelor la utilităţi şi alimente.
În plus, 67% din respondenţi consideră că vor fi afectaţi într-o foarte mare sau mare măsură de creşterea preţului combustibilului, cunoscut fiind faptul că acest lucru generează scumpiri la majoritatea categoriilor de bunuri şi servicii.
Din domeniile pe care cea mai mare parte a oamenilor le văd afectate de situaţia economică în viitorul apropiat fac parte industria auto, construcţiile şi agricultura. Totuşi, în medie, 20% dintre cei chestionaţi sunt ceva mai încrezători şi consideră că aceste domenii vor fi afectate, dar nu într-o măsură care să îngrijoreze foarte mult.
Respondenţii la sondaj, res-pectiv 52% şi 55% dintre aceştia, consideră că sectorul asigurărilor, respectiv al comunicaţiilor, vor fi afectate mult sau foarte mult de criza economică actuală. În plus, peste 60% dintre persoanele intervievate cred că sectorul financiar-bancar şi sistemul sanitar vor fi afectate mult sau foarte mult.