9.8 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGhinion, dragă Dorela!

Ghinion, dragă Dorela!

CNSC a „pălmuit“ Consiliul Judeţean Dolj şi a anulat procedura de atribuire a contractului pentru reabilitatea clădirii Stomatologiei de pe Calea Bucureşti. Dorela Dumitrescu SRL din Caracal fusese declarată câştigătoare de CJ cu încălcarea legii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), prin decizia cu titlu executoriu, a obligat CJ Dolj să organizeze o nouă licitaţie pentru modernizarea Stomatologiei. Măsura a venit ca urmare a contestaţiei depuse de perdanta SC Bauhause Trade SRL privind atribuirea contractului firmei Dorela Dumitrescu din Caracal, o cunoştinţă mai veche a CJ, care are şi o reputaţie „umbroasă“. SRL-ul cu sediul în Olt fusese declarat câştigătorul licitaţiei, cu o ofertă de 1,81 milioane de lei fără TVA şi un termen de execuţie de patru luni, obţinând 87 de puncte, în timp ce Bauhause Trade SRL a întrunit 86 de puncte pentru o ofertă mai mică cu circa 108.000 de lei şi acelaşi termen. CJ a depunctat această firmă la capitolul „Programul calităţii propus pentru execuţia lucrării“, numai că a făcut „pe genunchi“ algoritmul de acordare a punctelor la acest capitol, după cum rezultă din motivaţia deciziei CNSC.
„Analizând documentaţia de atribuire (…), Consiliul se sesizează din oficiu cu privire la încălcarea de către autoritatea contractantă (CJ Dolj – n.r.) a dispoziţiilor art. 199 din OUG nr. 34/2006. Autoritatea contractantă a stabilit un algoritm de calcul pentru doi dintre factorii de evaluare, însă, în cazul factorului de evaluare «programul calităţii propus pentru execuţia lucrării», avea obligaţia potrivit art. 199 să precizeze în mod clar şi detaliat în documentaţia de atribuire factorii de evaluare a ofertei, precum şi metodologia concretă de punctare“, se precizează în soluţia dată de CNSC.

Cum poate incompetenţa să aducă profit

Cum se face că oamenii CJ Dolj au reuşit să stabilească formule de calcul al punctajului concrete şi transparente pentru doi factori şi pentru al treilea nu? Cei trei factori de evaluare au fost preţul ofertei (65 de puncte), programul calităţii propus (20 de puncte) şi durata de execuţie „valorând“ 15 puncte. Responsabilă de brambureala produsă ar fi Direcţia Tehnică din cadrul CJ Dolj, însă nu stă nimeni să caute eventualii vinovaţi. De ce? Un posibil răspuns ar fi că CJ Dolj a vândut caietul de sarcini unui număr de 20 de societăţi comerciale, cu 600 de lei bucata, încasând astfel 12.000 de lei, mai mult decât a costat „fabricarea“ caietului, şi realizând astfel profit.
„Am văzut decizia, dar nu sunt de acord cu ea. Am primit-o ieri (marţi – n.r.). Avem zece zile la dispoziţie să o contestăm. Se va face alt caiet de sarcini asupra căruia mă voi apleca personal“, a declarat vicepreşedintele CJ, Dan Mogoş.

Dorela?

Firma Dorela Dumitrescu din Caracal a fost implicată în 2002 într-un scandal la Primăria Ostroveni, de unde a încasat bani acordaţi ilegal din bugetul local de către primarul comunei şi contabilul primăriei, nelegiuirile fiind descoperite în urma unui control al Curţii de Conturi. În 2005, a urmat alt scandal, de data aceasta la Spitalul Judeţean din Craiova, instituţie pe care Dorela a dat-o în judecată când i s-a cerut să remedieze defecţiunile lucrării de reabilitare a Secţiei de urologie. În acelaşi an, firmei caracalene i s-au reziliat mai multe contracte de reconstrucţie a unor case ANL după inundaţiile din Banat, dar acest lucru nu a împiedicat CJ Dolj să îi acorde contractul de reabilitare a unui drum judeţean. În 2007, muncitorii firmei au lăsat fără apă potabilă cinci străzi din Balş după ce au spart o conductă. Printre cei lăsaţi fără apă se găsea şi o fundaţie care îngrijea mai mulţi copii seropozitivi. În 2008, CJ Dolj acorda aceluiaşi SRL contractul de construire a sediului Serviciului Inspecţie Prevenire ISU „Oltenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII